Čadež: Nova era privredne i političke saradnje 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS

Srbija, Albanija i Severna Makedonija otvoriće novu eru privredne i političke saradnje nakon velikog poslovnog foruma koji će sutra u Skoplju okupiti oko 350 kompanija sa Zapadnog Balkana, a očekuje se preko 400 bilateralnih sastanaka privrednika, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Zahteve privrede i ideju o jedinstvenom tržištu na kome bi kompanije mnogo lakše, jednostavnije i brže poslovale, u praksu treba da sprovede – politika.

Zato će na ovom skupu učestvovati premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji će potpisati nekoliko sporazuma kako bi se olakšalo poslovanje naših privreda, a zajedničko tržište bilo konkuretnije za najveće evropske i svetske kompanije.

Organizatori ovog najznačajnijeg ekonomskog skupa u proteklih nekoliko godina su privredne komore regiona i Privredna komora Srbije (PKS).

Čadež ističe da je privreda regiona pred svoje političare postavila nekoliko važnih inicijativa koje treba da dovedu do još boljeg poslovanja naših privreda.

Kako je objasnio, „ulazimo u potpuno novu eru privredne, ekonomske i političke saradnje u regionu, pogotovo kada su u pitanju ove tri zemlje, Albanija, Severna Makedonija i Srbija“.

Prema njegovom objašnjenju, intenzivnija saradnja će doneti novu političku stabilnost i jasan signal investitorima da je ovo region uspeha.

„Vidimo konkretne pomake i koristi za privredu i građane, a pozivamo i druge ekonomije ZB6 da se priduže“, kaže Čadež.

On je najavio i nove projekte koji će još više povezati privredu i građane ove tri države, poput uvođenja jedinstvenog elektronskog sistema za naplatu putarine koji donosi uštede u novcu i vremenu i privredi i građanima.

„Želimo da ukinemo sve barijere za slobodan protok ljudi, robe, usluga i kapitala na prostorima naših zemalja, da sve dozvole nadležnih inspekcija, tržišnih, fitosanitarnih i drugih, važe u svim državama bez obzira gde su izdate“, objasnio je Čadež.

On očekuje i da se na granicama postave „brzi prolazi“ za građane i privredu Albanije, Severne Makedonije i Srbije“.

Prema njegovim rečima, jedna od najznačajnijih inicijativa na kojima insistira PKS je i uvođenje jedinstvenih radnih dozvola.

„Privreda jako dobro zna koliko danas ima problema sa nedostatkom kvalitetne radne snage. U veoma kratkom roku imaćemo mogućnost da građani sve tri zemlje mogu da nalaze posao i rade bilo gde na teritoriji potpisnica ovog dokumenta“, zaključio je Čadež.