Čadež: Srpska privreda direktno oslonjena na EU 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS)

Srpska privreda direktno je oslonjena na Evropsku uniju, o čemu najbolje govore podaci da na njeno tržište plasira dve trećine robe koju izvozi u svet, a u kompanijama koje posluju sa EU radi gotovo 900.000 ljudi, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež televizijI Insajder, saopšteno je iz PKS.

Broj zaposlenih u kompanijama koje izvoze u Rusiju je 163.000, dok je u preduzećima koja izvoze u EU zaposleno 620.000 ljudi, naveo je on, govoreći o ekonomskim aspektima aktuelnih političkih zbivanja vezanih za ukrajinsku krizu.

Odgovarajući na pitanje kako vidi pritiske da Srbija uvede sankcije Rusiji, Čadež je rekao da je „politika ta koja odlučuje, da političari sagledavaju posledice i jedne i druge odluke, uvažavajući, između ostalog, i potrebe privrede i ekonomske činjenice“.

U uslovima energetske krize, zaoštrene izbijanjem rata u Ukrajini, Srbija deli sudbinu drugih zemalja zavisnih od uvoza energenata, pozicija nam nije laka, ali za razliku od mnogih zapadnih zemalja, naša prednost, dobra u moru loših vesti, jeste što imamo struju iz domaće proizvodnje koja se ne oslanja na gas, ocenio je Čadež.

Na pitanje koja je prihvatljiva cena struje za privredu, Čadež je konstatovao da je izvesno da se cene struje neće vraćati na nivo pre krize i da su procene da će u narednih sedam do deset godina iznositi oko 90 evra za megavat sat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari