Čajetina dobila dozvolu za početnu stanicu gondole 1Foto: Opština Čajetina

Opština Čajetina je konačno dobila dozvolu od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za izgradnju početne stanice panoramske žičare-gondole na lokaciji Obudojevica, na Zlatiboru.

Uz podećanje na to da će gondola, duga skoro devet kilometara, biti najduža kabinska žičara te vrste u svetu, u saopštenju te lokalne samouprave je navedeno da je u toku postupak prijave radova, koji bi trebalo da počnu čim to budu dozvolile vremeske prilike.

– Problemi po pitanju imovine u državnoj svojini, koji su ranije blokirali izdavanje dozvole za gradnju gondole, postupno se rešavaju uz velike napore nadležnih službi Opštine Čajetina, piše u saopštenju.

Ističe se da je, pred kraj prošle godine, završena poslednja stanica na vru Tornika, za koju je prvo dobijena dozvola, te da je od početka tog projekta, koji sa 13 miliona evra finansira isključivo čajetinska opština, postojao problem imovinskih odnosa i to sa parcelama koje su u svojini države, zbog nerešavanja statusa tog zemljišta.

Protestujući zbog sporosti državnih organa u izdavanju dozvola za gradnju, radovi su simbolično započeti u februaru i maju prošle godine, kada se više hiljada građana odazvalo pozivu čajetinske vlasti da učestvuju u narodnim akcijama i mobama pod nazivom „Narod gradi gondolu“, posle čega je, u julu iste godine, Ministarstvo izdalo dozvolu za gradnju na poslednjoj stanici, na vrhu Tornika.

– Svi radovi su izvedeni u skladu sa planiranom dinamikom, nakon čega se očekivala dozvola za drugu fazu izgradnje, a u međuvremenu je počeo postupak priključivanja gondole na distributivni sistem električne energije, polaganjem desetokilovoltnog elektroenergetskog kabla. Ovi radovi biće nastavljeni čim krene građevinska sezona. Očekujem da će nastavak gradnje gondole biti veoma brz i da ćemo se voziti gondolom na Zlatiboru do kraja ove godine, poručila je Bojana Božanić, direktorka čajetinskog JP Gold gondola.

Navodeći da će „najduža panoramska žičara na svetu biti od izuzetne koristi za dalji razvoj turizma na Zlatiboru“, ona je ocenila da će se takvom ponudom ta planina „pozicionirati na evropskoj i svetskoj mapi turističkih centara“.

Početna stanica buduće kabinske žičare biće na Obudojevici, u centru Zlatibora i, preko međustanice u blizini Ribničkog jezera, prevoziće putnike do Ski-centra Tornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari