CarGo: Dok nam u Srbiji prete hapšenjima, Kina nas poziva na sastanak 1Foto: BETAPHOTO CarGo

Direktor kompanije CarGo Technologies Vuk Guberinić pozvan je od strane Kinesko-evropskog privrednog Foruma da učestvuje na završnom događaju Foruma na kineskom međunarodnom uvoznom sajmu u Šangaju, gde će predstaviti CarGo i druge projekte potencijalnim investitorima, saopštila je ta kompanija.

Nakon učešća na prvom Kinesko-evropskom privrednom Forumu i prezentovanja naše softverske kompanije, sa velikim zadovoljstvom primio sam poziv i da učestvujem na završnom događaju gde ću se sastati sa brojnim kineskim privrednicima i investitorima koji su zainteresovani za investicije u inovacije u Srbiji i širom sveta“, rekao je Guberinić.

Direktor CarGo je u saopštenju za medije zaključio da „Kina, kao globalni lider, istražuje prilike za razvoj inovacija i zato je velika stvar za Srbiju što Kina poziva srpsku softversku kompaniju na ovako veliki forum na kome će se dogovarati brojna partnerstva za budućnost i na projektima budućnosti“.

Aleksandar Vučić, predsednik Udruženja građana CarGo, koje koristi softver kompanije CarGo Technologies za pružanje inovativne pomoći svojim članovima, rekao je da je predstavljanje CarGo na tako velikom forumu i kineskim i evropskim investitorima, još jedan dokaz da je „CarGo softver budućnosti Srbije“.

Glas o CarGo širio se do sada samo u Evropi, ali sam jako ponosan što će se od sada za CarGo čuti i na dalekom istoku. Ljudi u Srbiji su videli prednosti toga, a to su već prepoznali kineski investitori. Daljem rastu investicija i u Srbiji doprineće i nova tehnologija za budućnost na čijem razvoju ubrzano radimo“, rekao je Vučić.

Guberinić je naglasio da su kineski partneri već upoznati sa preprekama sa kojima se suočava CarGo u Srbiji, ali da se od njihovog prethodnog dolaska desilo mnogo novih stvari, pa čak i pretnje zatvorom kako bi se odustalo od uvođenja inovacija u Srbiju, a za šta će, kako navodi, CarGo pružiti i dokaze, navodi se u saopštenju te kompanije.

Kineski, kao i svi drugi savremeni investitori, ne vole da budu prisutni na tržištu na kome se zakoni menjaju preko noći, pravila određuju ukorenjeni karteli, a vlast izvršavaju paradržavni organi. Njima je potrebna sigurnost i predvidivost poslovnog okruženja“, istakao je Guberinić.

On je rekao da CarGo, kao rastuća regionalna kompanija prisutna i na tržištu EU, postaje veoma interesantna za brojne globalne partnere i velike igrače. „Umesto da država zaustavi kartel, državne odluke određuje kartel, koji na taj način zaustavlja razvoj Srbije“, kazao je Guberinić.

Guberinić naglašava da umesto prilike da Srbija izvozi znanje, a ne ljude, da bude proizvod kojim će se naši državni zvaničnici dičiti bilo gde da su na svetu, CarGo doživljava nezapamćen progon.

CarGo je u Srbiji progonjen, a u Kini poželjan. Verujem da je CarGo za Srbiju ono što je Skajp za Estoniju – brend po kome je jedna mala zemlja postala poznata širom sveta. Međutim, u Estoniiji se telekomunikacioni operateri nisu bunili zbog Skajpa, a u Srbiji se zbog uvođenja CarGo na tržište bune taksi karteli i brojne druge interesne grupe. U Estoniji su preovladale inovacije, videćemo da li će to biti slučaj i u Srbiji“, rekao je Guberinić.

Na ovom događaju, koji se održava uz pokroviteljstvo ministarstva trgovine Kine i uz podršku regionalne vlade Šangaja, prisustvovaće investitori koji su zainteresovani za investicije u srpski IT i start up sektor, visoki kineski zvaničnici, predstavnici diplomatskog kora, ali i velike svetske kompanije kao što je Alibaba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari