CBK: Uredba o ukidanju dinara ostaje na snazi bez obzira na prelazni period 1foto: Printscreen

Iz Centralne banke Kosova (CBK) saopštili su za Kosovo onlajn da će u okviru prelaznog perioda, u naredna tri meseca, nastojati da olakšaju pripadnicima srpske zajednice finansijsko uključivanje i prilagođavanje sa Uredbom o gotovinskim operacijama i transferima, što će podrazumevati, kako navode, olakšavanje otvaranja računa, povećanje broja bankarskih filijala i bankomata na severu Kosova.

U CBK ističu da je, bez obzira na tranzitni period, Uredba o gotovinskim operacijama na snazi i primenjuje se.

„Akcioni Plan predstavlja dodatnu inicijativu CBK-a da olakša efekte Uredbe na zajednicu u što lakšem mogućem načinu finansijsko uključivanje i prilagođavanje sa Uredbom kao što je olakšavanje otvaranja računa, povećanje broja bankarskih kancelarija, bankomata (ATM), POS-ova mobilnih i daljinskih itd. Te radnje će se ostvarivati svaki dan i završiti u roku od tri meseca (kao što je na primer, otvaranje filijala banke u svakoj opštini na severu zemlje). Prema tome, ovo je vreme kada će se plan sprovesti kako bi se pružila što veća podrška i mogućnosti za finansijsku uključivanje“, navodi se u odgovoru CBK.

Na pitanje šta će biti sa penzijama i platama koje stižu iz Srbije za ta tri meseca, iz CBK navode da su najavili svoje konstruktivno angažovanje, nudeći predlog Narodnoj banci Srbije za olakšavanje mehanizma za prebacivanje sredstava na najefikasniji način iz Srbije na Kosovo, preko bankovnih računa i već poznatih modela.

„Prema tome, zavisi od institucije pošiljaoca (Srbije) prebacivanje sredstava na bankovne račune srpskih državljana Kosova“, poručuju iz CBK.

Prema njihovim rečima, svi građani imaju pristup bankovnim računima i mogu primiti sredstva na svojim računima u evrima.

Građani koji još nemaju račun, navode, mogu ga otvoriti u bilo kojoj banci, u skladu sa Uredbom CBK-a o pristupu platnim računima za osnovne usluge.

„Za ugrožene grupe i socijalne šeme nema tarife ni za otvaranje ni za održavanje od 1. januara 2024. godine“, napominju iz CBK.

Kako ističu, ukoliko se opcija koju je predložila CBK uzme u obzir i primeni neće biti nikakvih tarifa za građane, jer će to biti isti mehanizam za davanje plata i penzija iz budžeta Kosova ili čak iz privatnog sektora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari