Proizvođači maline iz ariljskog kraja sastali su se juče sa vlasnicima osam najvećih hladnjača iz tog regiona, ali nisu ugovorili cenu ovogodišnjeg roda. Dok proizvođači insistiraju na 240 dinara po kilogramu, vlasnici hladnjača smatraju da je još rano da se ona određuje, te da bi iznos trebalo da utvrdi tržište i to uoči berbe koja će početi za mesec i po.

Milan Đukić, predsednik udruženja Srpska malina, kazao je za Danas da je jučerašnji skup, kome su prisustvovali i čelnici opštine Arilje, bio polovično uspešan, zbog odbijanja vlasnika hladnjača da razgovaraju o otkupnoj ceni, ali su se, kako je dodao, obe strane složile u stavovima da je potrebno da se uredi celokupan lanac, od proizvodnje do kupoprodaje tog voća.

– Tražili smo da cena bude 240 dinara, jer se po tom iznosu ugovara otkup na području Krupnja i Šapca. Međutim, hladnjačari nisu hteli da razgovaraju o tome, jer kažu da bi trebalo da se ona utvrdi petnaestak dana uoči berbe, kada bi trebalo ponovo da razgovaramo – dodao je Đukić.

Istakavši da su obe strane zaključile da je potrebno da se urede procedure i poštuju standardi u proizvodnji, kako bi malina bila što kvalitetnija, te da se što pre usvoji pravilnik o otkupu, Đukić je naveo da je predloženo i osnivanje fonda za zaštitu od elementarnih nepogoda.

– O tome bi trebalo još da razgovaramo, a novac u fond uplaćivali bi malinari i to jedan dinar od svakog prodatog kilograma maline, ali i vlasnici hladnjača bi učestvovali u finansiranju. Novac iz fonda poslužio bi onim proizvođačima koji nisu u mogućnosti da plate osiguranje malinjaka – objasnio je Đukić.

Prema njegovoj proceni, zbog nedavnog grada koji je naneo veliku štetu, posebno u ivanjičkom kraju, ali i u delu ariljske opštine, kao i zbog sušenja malinjaka u ravničarskim predelima, ovogodišnji rod biće 30 do 40 odsto manji, nego prošle sezone.

Ipak, sastanku u Arilju nisu prisustvovali predstavnici udruženja Vilamet – spas iz Bajine Bašte jer, kako je za Danas rekao Dragan Bogdanović, predsednik te asocijacije, malinari iz tog udruženja nisu bili pozvani. On je objasnio da se deo malinara otcepio od udruženja Srpska malina i formirao Vilamet-spas, čiji predstavnici pokušavaju da reše probleme u direktnim pregovorima sa predstavnicima države.

– Niko nas nije zvao i ne znamo o čemu su razgovarali u Arilju. Mi smo još u januaru zatražili da otkupna cena bude 2,3 evra i na tome ćemo insistirati – rekao je za Danas Bogdanović, a potom najavio da će predstavnici tog udruženja danas razgovarati sa ministarkom poljoprivrede Snežanom Bogosavljević Bošković, predstavnicima Ministarstva finansija i Sektora za vanredne situacije o naknadi štete od grada, kao i o načinima za rešavanje problema u službi protivgradne zaštite.

Vanredna situacija u ivanjičkim selima

Zbog šteta, koje se procenjuju na oko 14 miliona evra, koje je nevreme praćeno gradom nanelo malinama, kupinama, jagodama i drugom voću i poljoprivrednim kulturama, jer protivgradna zaštita nije reagovala, opština Ivanjica juče je proglasila vanrednu situaciju u šest sela – Međurečju, Braljevu, Pridvorici, Devićima, Brezovi i Prilikama. „Ministarka je obećala da će država nadoknaditi štete u malinjacima i čekamo da to obećanje ispuni. U suprotnom i mi ćemo zatražiti njenu ostavku“ – poručio je Milan Đukić, predsednik Srpske maline.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari