Cene gasa u Evropi najniže od početka rata u Ukrajini 1Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Veleprodajne cene prirodnog gasa u Evropi pale su na najniži nivo od izbijanja ukrajinske krize, što ih je prošle godine dovelo do rekordnog nivoa od preko 340 evra po megavat satu.

Kako piše magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije blaga zima omogućila je zemljama da iskoriste manje gasa iz zaliha, pa su cene osetno opale dostigavši 73 evra, odnosno 50 odsto manje u odnosu na pre mesec dana i najniži nivo od pre rata 21. februara.

Evropske zemlje napunile su svoja skladišta gasa i pokrenule kampanje kako bi ohrabrile potrošače da uštede na energiji tokom zime. Evropski nivoi skladišta bili su u ponedeljak 2.januara na 83 odsto, čime je zasad smanjena potreba za kupovinom više gasa, piše agencija AFP.

Zemlje Evropske unije su takođe usvojile mehanizam za ograničavanje cena prirodnog gasa, ali analitičari kažu da će to verovatno imati ograničen uticaj na smanjenje plaćanja preduzeća i domaćinstava. Stručnjaci su upozorili da bi hladnoća ipak mogla dovesti do ponovnog rasta cena gasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari