Cene gasa u Evropi najniže od sredine 2021. godine 1foto EPA-EFE/TOMS KALNINS

Evropske cene gasa pale su na najniži nivo od sredine 2021. godine, prenosi “Bilten”, Agencije za energetiku Srbije pozivajući se na agenciju Blumberg.

Novi pad nadovezuje se na već umanjene terminske cene gasa za dve trećine ove godine, a četiri puta ispod onih iz maja prošle godine, kada su zemlje bile prisiljene da ožive proizvodnju uglja kako bi svetla ostala upaljena nakon što su smanjene isporuke ruskog gasa.

Bilo je i zabrinutosti oko nestašica i hoće li Evropa moći da izgradi nove skladišne kapacitete gasa pre zime. Sada su zalihe iznad proseka i mogle bi se čak napuniti tokom leta i pre roka. Referentne terminske cene na tržištu u Holandiji pale su osam nedelja zaredom i ispod su 25 evra po megavat satu, najniže od maja 2021.

Tome je pomogao i povećani uvoz tečnog prirodnog gasa, kao i relativno blaga zima. Rezerve su gotovo na nivou od 67 odsto, u poređenju s petogodišnjim prosekom od oko 50 odsto.

Ekonomska kriza takođe ima ulogu u smanjenju potrošnje energije. Oporavak Kine izgubio je zamah, evropska proizvodnja je u dubokom padu, a Nemačka je neočekivano pala u prvom tromesečju, ulazeći u recesiju, piše Blumberg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari