Cene gasa u Evropi niske kao pre rata u Ukrajini, ali od jeseni kreće novi skok 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Činjenica da su se cene gasa na berzama u Evropi spustile na rekordno nizak nivo, nezabeležen još od perioda pre početka vojne intervencije Moskve u Ukrajini, ne predstavlja garant da se pred zimu one neće povećati, naprotiv do toga će neumitno doći iz niza razloga, smatraju stručnjaci.

Mediji su ovih dana preneli da su cene gasa na “Starom kontinentu” pale na najniži nivo od sredine 2021. godine, pa su tako, primera radi, referentne cene gasa na tržištu u Holandiji stigle na ispod 25 evra po megavatsatu, što je najniže od maja 2021.

Inače, uz Veliku Britaniju i Norvešku ta zemlja spada u red najvećih proizvođača prirodnog gasa u Evropi, ne računajući naravno Rusiju za čiji “plavi energent” je Evropska unija uvela sankcije kao svoj odgovor na vojnu intervenciju Moskve u Ukrajini.

Iako se procenjivalo da će se cene gasa na berzama u Evropi zadržati na visokom nivou i nakon okončanja grejne sezone, do toga ipak nije došlo. Naime, spekulisalo se da će ponuda usled sankcija na ruski gas biti niža i da će to dovesti do nestašica tog energenta na tržištu.

Takođe, očekivanja su bila da će zemlje Evropske unije istrošiti zalihe iz svojih podzemnih skladišta što se nije desilo zbog izuzetno blage zime. To što nije bilo previše hladnih dana te su u skladištima “pretekle” određene rezerve gasa smanjilo je potrebu za kupovinom količina koja bi ih nadomestile, ali je do strmoglavog pada cena dovela i želja preprodavaca da “udome” preostale zalihe te su u uslovima kada je potražnja manja gas nudili po nižim cenama.

Podsećanja radi, istorijski rekord, vezan za cene gasa u Evropskoj uniji, postignut je 26. avgusta prošle godine kada su cene dostigle skoro 340 evra za megavatsat. Međutim, to što su u ovom trenutku cene gasa znatno povoljnije u odnosu na protekli period to nikako, kažu eksperti, ne znači da će potrošači u Evropskoj uniji na niske cene “plavog energenta” moći da računaju i od jeseni.

Razlozi su pripreme za novu grejnu sezonu, bankarska kriza u Sjedinjenim Američkim Državama kao i to što se kineska privreda uspešno oporavlja od posledica koje joj je nanela epidemija korona virusa.

Podatak da su podzemna skladišta u EU popunjena na nivou od 67 odsto, što je više od petogodišnjeg proseka od oko 50 odsto, kao i da su domaćinstva štedela na gasu zbog popusta koji im je odobravan, ne može da utiče na gotovo izvesnu veću potrošnju gasa tokom zime, odnosno kada počne grejna sezona.

U tom segmentu, posebno zabrinjava podatak, da je i pored blage zime u zemljama Evropske unije i Velikoj Britaniji, Norveškoj i Švajcarskoj ukupno umrlo oko 68.000 ljudi koji zbog lošeg materijalnog stanja nisu imali dovoljno sredstava da zagreju svoje domove. U javnosti se javlja strah da bi taj broj na žalost mogao da bude znatno veći tokom naredne grejne sezone usled nižih temperatura od onih iz minule.

Ekspert za energetiku Velimir Gavrilović kaže za Danas da zemlje Evropske unije u teoriji mogu da nadomeste uvoz gasa iz Rusije, kupovinom tečnog prirodnog gasa, međutim, na tom planu mogu da se susretnu i sa preprekama a dugoročno gledano takvi aanžmani nisu održivi iz finansijskih razloga.

– Prošla zima je bila veoma blaga. Eksperti kažu da se takva zima pojavi jednom u 10 ili 20 godina. Teško je dakle očekivati da će do toga doći i u nastupajućoj grejnoj sezoni. Čak i da se suočimo sa prosečnom temperaturom za zimske uslove to će dovesti do veće potrošnje gasa u Evropskoj uniji. U takvoj situaciji, koja je dakle izgledna, veliko je pitanje da li će biti obezbeđeno dovoljno barži za prevoz tečnog prirodnog gasa potrebnog potrošačima u EU. Treba naglasiti i to da je takav gas skuplji od onog iz Rusije i pitanje je koliko će dugo u finansijskom pogledu zemlje EU sebi moći da priušte luksuz da taj energent nabavljaju po većim cenama. Cena prirodnog gasa do kraja godine sigurno će rasti, a jedan od razloga će biti i to što se privreda Kine oporavila i koristiće ga u većim količinama. Čim se pojavi veća potražnja to će logično dovesti i do rasta cena gasa. Jedini garant da gasa sa jedne strane bude dovoljno za sve a sa druge da se njegova cena smanji je da EU prekine sa sankcijama prema Rusiji, kad je reč o tom energentu. Kako sada stvari stoje do toga će teško doći u skorije vreme – naglašava naš sagovornik.

Generalni sekretar Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić kaže za Danas da je jedan od razloga zbog kojih je gas u ovom trenutku jeftiniji i taj što preprodavci žele da prodaju preostale količine koje imaju.

– Da bi to ostvarili, u uslovima prestanka grejne sezone, oni moraju da spuste cenu. Treba naglasiti da je tu reč o malim količinama tog energenta. Ne može se govoriti o nekim značajnim količinama. Pored toga na to što cena pada je uticalo i to što je potrošeno manje gasa zbog blage zime pa je ostalo nešto zaliha u skladištima. Nije realno očekivati da će se ta cena održati do početka grejne sezone i sigurno će ići naviše. Proizvodnja gasa u pojedinim evropskim zemljama opada tako da su one upućene na uvoz. Takođe, nije tačno da se i pored sankcija EU odrekla ruskog gasa. Pojedine zemlje članice ga i dalje kupuju a u slučaju kada to rade tako što ga nabavljaju od preprodavaca plaćaju skuplje nego da ga direktno naručuju od Moskve. Zemlje koje imaju dugoročne ugovore o kupovini gasa koji garantuju određenu cenu pak ne moraju da strahuju od poskupljenja na tržištu – zaključuje Vuletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari