Cene metala usporile rast, privrednici i dalje brinu 1

Posle naglih skokova između kojih su bili periodi blažeg ali konstantnog rasta, cene obojenih metala poslednjih nedelja značajno su usporile rast.

Tako se danas unca zlata na Londonskoj berzi prodavala za 1.895 dolara, tona aluminijuma vredela je 2.987 dolara, bakra 9.668, nikla 30.689 a cinka 3.977 dolara. Međutim privrednici nisu odahnuli, tržište potresa neizvesnost a rast cena na svetskim berzama i dalje se očekuje.

Prema rečima Dragana Subotića, generalnog direktora Valjaonice bakra Sevojno, u metalskom kompleksu predviđaju da će cene nastaviti da rastu, pre svega bakarne katode i cink, a trenutno mirovanje ne vidi kao relaksaciju.

– Mislim da je ovo sada neko posebno stanje koje je možda i teško projektovati zbog rata u Ukrajini i posledica koje su iz toga proistekle. Verovatno je u jednom trenutku došlo do manje realizacije, manje se radi i manje trguje što se odrazilo i na zastoj u rastu cena. Ali, dugoročno valja očekivati poskupljenja. Danas je tražnja za bakarnom katodom na svetskom nivou veća od ponude, negde oko milion tona je minus, ali dugoročne projekcije kažu da će u narednih pet godina nedostajati oko pet, šest miliona tona. A čim je tražnja veća od ponude, valja očekivati rast cena. U principu se to odnosi na sve metale. Tačno je da do sada nismo imali zastoje u snabdevanju, ali je teško predvideti da li će se dugoročno takvo stanje održati. Govorimo o opštem problemu a ne samo teškoćama srpske privrede. Očekuju se globalni potresi, a ako dođe do opštih restrikcija i problema, pogodiće i nas, mi smo kao spojeni sudovi sa kupcima i dobavljačima – kaže Subotić i dodaje da se za sada proizvodnja odvija normalno, 20 odsto je veća nego u istom periodu prošle godine i na nivou je planskih projekcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari