Članovi Efektive vezaće se lancima ispred Vrhovnog suda 1Članovi "Efektive" u lancima Foto: FB/Efektiva(arhiva)

Članovi udruženja Efektiva saopštili su da će se danas u 14 časova ponovo vezati lancima ispred Vrhovnog kasacionog suda u Beogradu u znak protesta zbog toga što taj sud nije zauzeo stav po pitanju raskida ugovora o kreditima indeksiranim u švajcarskim francima zbog promenjenih okolnosti.

Efektiva je navela da se najviše tužbi dužnika u švajcarcima o tome nalazi na sudovima u Beogradu.

„U susret primeni novog zakona o kreditima u švajcarskim francima, smatramo da korisnici ovih kredita moraju da imaju potpunu sliku i kompletan stav o prirodi ovih kredita, pre nego što donesu valjanu odluku o prihvatanju zakona“, navodi se u saopštenju.

Poslanici Skupštine Srbije raspravljaju o Prelogu zakona o stambenim kreditima indeksiranim u švajcarskim francima kojim bi se preostala glavnica duga umanjila za 38 odsto i konvertovala u evre.

Sa tim predlogom saglasni su članovi udruženja CHF Srbija, dok drugo udruženje dužnika u francima, Efektiva, traži da se raskinu ugovori.

Stav Vrhovnog kasacionog suda je da su ugovori o kreditima vezani za kurs švajcarskog franka nezakoniti ako banka ne može da dostavi pisani dokaz o tome da se za te kredite zadužile u toj valuti. Sud je ocenio da se ti krediti mogu konvertovati u kredite vezane za evro po kursu na dan zaključenja ugovora kao i da treba da se obustavi prinudna naplata prodaje stanova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari