Crnogorska Centralna banka zabranila Elektroprivredi da povuče svoj novac iz Prve banke 1 Foto: prvabankacg.com

Crnogorska Centralna banka zabranila je Elektroprivredi Crne Gore da naplati svoje potraživanje od Prve banke, objavio je crnogorski poslovni portal bankar.me.

Reč je o subordinisanom kreditu od šest miliona evra I ukoliko bi taj novac bio povučen, Prva banka više ne bi ispunjavala minimalne regulatorne zahtjeve za kapitalom, objasnila je Centralna banka koja je i odbila zahtjev za isplatu ovog duga da se ne bi ugrozilo poslovanje i rad banke.

Elektroprivreda je 2010. godine Prvoj banci, kada je imala problem s likvidnošću, odobrila subordinisani kredit od 10 miliona evra. On je kroz više aneksa smanjen na šest miliona, a poslednji aneks potpisala je bivša uprava EPCG, koju je predvodio DPS, poslednjih dana svoje vladavine, kojim je otplatu odložila do 1. aprila 2028. Većinski vlasnik Banke je Aco Đukanović, brat predsednika države i DPS-a Mila Đukanovića.

Povlačenje kredita i ostalih depozita najavljeno je još u aprilu ove godine, kada je rečeno da će Elektroprivreda preusmeriti svoje oročene depozite kod te banke pre isteka roka ročnosti, sav novac sa tekućih računa i subordinisani kredit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari