Cvetković i Eskobar u Vašingtonu: "EXPO 2027" šansa za jačanje ekonomskih veza Srbije 1Foto: FoNet/Kabinet

Ministar privrede Srbije Slobodan Cvetković i predsednik Кongresa srspko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković razgovarali su u Vašingtonu sa pomoćnikom zamenika državnog sekretara Gabrielom Eskobarom o unapređenju privredne saradnje dve zemlje i stvaranju još boljeg ambijenta za ulaganje u Srbiji, saopšteno je danas.

Govorilo se i o potencijalnom prisustvu srpskih privrednika na jednom od najznačajnijih sajmova koji se u junu održava u Vašingtonu – Select U.S.

Cvetković je rekao da je Srbija otvorena za još više američkih investicija i prezentovao projekte koje će Srbija sprovoditi u naredne tri godine i o pripremama za mežunarodnu izložbu EXPO 2027. u Beogradu.

Tema razgovora bila je podrška SAD inicijativi „Otvoreni Balkan“, a Eskobar je potvrdio američku posvećenost tom projektu, koji nije samo ekonomski već i mirovni, navodi se u saopštenju Ministarstva privrede.

Cvetković je govorio i o mogućnosti ukidanja dvostrukog oporezivanja koje opterećuje velike američke investitore u Srbiji, a Eskobar je odgovorio da će administracija razmotriti pozitivno rešenje ovog pitanja.

Marinković i Eskobar su razgovarali o potrebi ponovnog uspostavljanja dijaloga između Beograda i Prištine, ali i da je preduslov daljih razgovora osnivanje Zajednice srpskih opština.

Kako je saopšteno, Marinković je izrazio zabrinutost povodom „kontinuiranih pritisaka i agresije Кurtijevog režima na Srbe“.

On je naveo da se Srbi sve više iseljavaju pod pritiskom i da to SAD nikako ne bi trebalo da posmatraju sa distance, već da izvrše pritisak na Кurtija kako bi napadi prestali i kako bi došlo do preduslova za razgovore o normalizaciji, prvenstveno ekonomskih odnosa ali i normalizaciji života Srba posebno na severu pokrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari