Reporter Danasa u Surčinu: Može li projekat "EXPO 2027" da se uzdigne iz današnjeg blata do "zlata" za tri godine? (FOTO) 1Foto: Miroslav Dragojević/Danas

Ekipa Danasa obišla je područje u Surčinu na kom bi trebalo da nikne megalomanski projekat „EXPO 2027“, ali osim nekolicine kamiona i bagera, nepregledne ravnice i puno blata, nismo videli puno od projekta u koji će biti uložene milijarde evra.

Prema najavama državnih zvaničnika, radovi na ovom projektu su već počeli, a sve mora da se završi do decembra 2026. godine.

Dok putujemo od Novog Beograda ka Surčinu uz nepreglednu ravnicu, nesigurni gde nam je krajnje odredište, jer sve izgleda isto i nema naznaka velikih radova, konačno uključujemo Gugl mapu i ona odmah prepoznaje odredište koje tražimo.

Nakon oko 15 minuta vožnje skrećemo sa glavnog puta i ulazimo na uzak put, oivičen blatom i dubokim kanalima koji vodi ka još jednoj istoj takvoj ravnici, gde bi trebalo da niknu objekti  na površini od 250 hektara.

Usput nailazimo na jedan omanji objekat, ispred kog su okačene zastave Srbije, Beograda, Kine, ali i Milenijum tima.

Reporter Danasa u Surčinu: Može li projekat "EXPO 2027" da se uzdigne iz današnjeg blata do "zlata" za tri godine? (FOTO) 2
Foto: Miroslav Dragojević/Danas

Taj objekat, jedino je što za sada izgrađeno, nakon njega pruža se ogromna ravnica sa obe strane ulice, gde se mestimično vide kamioni, bageri i druge mašine.

Ravnica je ispečatirana velikim hrpama zemlje i kamenja, koje su okružene gotovo tečnim blatom izazavnim topljenjem snega i kišom.

Reporter Danasa u Surčinu: Može li projekat "EXPO 2027" da se uzdigne iz današnjeg blata do "zlata" za tri godine? (FOTO) 3
Foto: Miroslav Dragojević/Danas

Prema najavama ministra finansija Siniše Malog, na kraju ovog projekta trebalo bi da bude nasuto oko 4,5 miliona kubika peska i oko milion kubika kamena.

Mali je ranije naglasio da je ovaj teren veoma zahtevan i da će biti neophodno nasuti od metar do tri metra kamena, peska i zemlje kako bi se ceo teren izravnao.

On je istakao da se na tom mestu u Surčinu gradi „potpuno novi grad“.

Na terenu, pored vozača građevinskih mašina, nema puno radnika na koje smo naišli.

Jedan od njih kaže nam da će sve te ravnice koje vidimo oko nas biti deo projketa „EXPO 2027“, a prstom uprtim negde u daljinu pokazuje nam i gde će se nalaziti nacionalni stadion kada jednom bude izgrađen.

Na naše pitanje, kada će početi ozbiljni radovi, on odgovara da su za sada počeli grubi radovi i da se radi na poravnavanju terena, ali nije znao da nam kaže do kada će ti radovi potrajati.

Kada se stane usred tog blata i osmotri, teško je zamislivo da će u tu blatnjavu i sumornu ravnicu biti uložene milijarde evra i da će je zameniti toliki stanovi, hoteli i nacionalni stadion. Posebno ako se uzme u obzir da je saopšteno još tokom leta prošle godine da su radovi počeli.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je predstavio plan „Srbija 2027 – Skok u budućnost“, gde je naglasio šta će sve biti izgrađeno za specijalizovanu međunarodnu izložbu „Expo 2027“, ali je izneo i pozamašnu cenu ovog projekta koja bi trebalo da iznosi 17,8 milijardi evra.

Cena ovog projekta već nekoliko puta je rasla, a iako šleperi i bageri kruže ravnicom i daju naznaku da se radi, deluje kao da su radovi jedva mrdnuli sa početne tačke.

Na ovom ogromnom komadu zemlje, prema najavama treba da nikne 1.500 stanova,  novi Sajam, Nacionalni stadion, ali i stadion za plivanje i vodene sportove.

Pored toga, ova lokacija bi trebalo da bude povezana sa aerodromom, a planirana je i izgradnja železnice koja bi povezala EXPO izložbu sa drugim delovima Beograda.

Kada se pogleda trenutna situacija, nameće se pitanje da li će projekat „EXPO 2027“ uspeti da stigne iz današnjeg blata do očekivanog „zlata“ u naredne tri godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari