Bivši premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je juče da velika podrška građana koju trenutna Vlada ima predstavlja kapacitet koji može da se iskoristi za sprovođenje ekonomskih, ali i političkih reformi.


„Spekulacije o mogućem održavanju izbora su loše i otežavaju poziciju Vlade u preduzimanju koraka koji su nužni za oporavak zemlje“, rekao je Cvetković na Letnjem ekonomskom forumu Vivaldi na Mokroj Gori. On je podsetio da je Vlada na početku mandata uvek najjača i da bi sve teške odluke trebalo doneti tada.

„Još nije kasno da ova vlada napravi značajne rezove“, istakao je Cvetković.

Govoreći o trenutnoj ekonomskoj situaciji u zemlji, bivši premijer je ocenio kao pozitivno rast BDP-a, rast izvoza, smanjenje deficita tekućeg platnog bilansa i nisku inflaciju, dok je kao izrazito negativno ocenio deficit budžeta, visok spoljni dug, smanjenje kreditne aktivnosti banaka, kao i visoku stopu nezaposlenosti.

Cvetković je dodao da je ograničavajući faktor delovanja svih vlada od 2000. godine veliki broj zabluda koje su bile prisutne u javnosti, a jedna od njih je, kako je objasnio, veliko očekivanje građana od države da im reši sve probleme, što je proizvelo niz stereotipa i zabluda u javnosti.

„Jedna od tih zabluda jeste da je privatizacija bila neuspešna, a svi parametri pokazuju da je ona zapravo bila uspešna“, veruje Cvetković.

Cvetković je u zabludu svrstao i loš stav prema preduzetnicima, mišljenje da će ukidanje državnih agencija smanjiti troškove javnog sektora, ko i to što se od novog Zakona o javnim nabavkama očekuje ušteda od 600 do 800 miliona evra godišnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari