Premijer Srbije Mirko Cvetković je, komentarišući poziv srpskog predsjednika Borisa Tadića svim Srbima koji žive u Crnoj Gori da dođu na godišnji sastanak sa Srbima iz regiona, kazao da je svaka država obavezna da kontaktira sa svojim sunarodnicima koji žive van njenih granica. Cvetković koji boravi u zvaničnoj posjeti Podgorici je ocijenio da Srbi treba da budu lojalni građani država iz kojih dolaze.


– Iza poziva ne stoji politizacija i miješanje Srbije u nečije unutrašnje poslove, već namera da se iskoriste kao most saradnje, da se razgovara o problemima Srba, ali svakako da im se kaže da očekujemo da čuvaju svoj identitet pomažući Srbiji da uspostavi prijateljskije odnose. Poziv, kako je naveo, može biti prihvaćen ili odbijen, što je individualna stvar – kazao je Cvetković.

Podsjetivši da je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, tokom boravka u Srbiji, posjetio crnogorsku nacionalnu manjinu u Lovćencu Cvetković je istakao vlasti u Srbiji nemaju ništa protiv toga, „već to i podržava i smatra civilizacijskom tekovinom“. Premijer Igor Lukšić ocijenio je da su odnosi dvije zemlje u usponu i trebaju da budu primjer regionalne saradnje. On je naveo da je individualno pravo svakog pojedinca da se odredi prema pozivu srbijanskog predsjednika, „bilo da su u pitanju bivši ili sadašnji crnogorski ministri“.

– Ono šta treba da dominira je očigledna saradnja koja se intenzivira. Regionalnom saradnjom možemo pomoći i drugima da riješimo brojna pitanja koja se ukazuju na našem putu ka Evropskoj uniji ili drugim integracionim procesima – precizirao je Lukšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari