Danas sastanak o budućnosti Borelija 1

Nedelju dana nakon što je proglašen bankrot u somborskoj fabrici obuće Boreli još je neizvesno šta će biti sa robom, radnicima, ali i proizvodnjom koja je do poslednjeg dana radila, a kako Danas saznaje o budućnosti ove firme raspravljaće se danas na sastanku sa Ministarstvom privrede.

– Imamo sastanak sa Ministarstvom privrede i videćemo šta će biti. Predlog je da ono što je “čisto”, oko čega nema spora, bude prodato, odnosno da se ponudi kupcima, a o svemu ostalom treba da vidimo šta ćemo – kaže za Danas stečajni upravnik u Boreliju Pavel Severinji.

Ono što je sigurno “čisto”, ustvari podrazumeva da ne postoje nikakvi imovinsko-pravni problemi i u ovom slučaju odnosi se na jednu od dve fabrike u Somboru. Tom logikom ona bi trebalo da se ponudi potencijalnim kupcima. Međutim, u slučaju Borelija, koji je naslednik hrvatskog Borova na teritoriji Srbije, veći deo imovine je “sporan”, odnosno većina radnji, kojih je u trenutku stavljanja katanca na brave bilo gotovo 90 u Srbiji, i dalje se vode kao vlasništvo Borova. S druge strane, u pojedine prodavnice koje je Boreli davao u zakup, sada zakupci zbog bankrota ne mogu da uđu. Osim toga, deo radnji nije ni uknjižen.

Severinji kaže da bi o svim tim opcijama trebalo da se razgovara te da bi rešenje trebalo da se nađe na državnom nivou. Pokušaj da se reši imovinski status Borelija traje već više od deset godina, a kako Srbija i Hrvatska nisu našle rešenje tom problemu, nakon godinu dana provedenih u procesu restrukturiranja, Boreli je jula ove godine otišao u stečaj. Gotovo 500 radnika, koliko ih je bilo pre 10 godina u ovoj firmi, ostalo je bez posla.

Stečajni postupak u Boreliju pokrenut je zbog neizmirenih dugovanja koja su tada, u julu ove godine, premašivala 1,8 milijardi dinara i blokade računa od 750 miliona dinara. Poverioci su tada bili pozvani da u roku od 60 dana prijave potraživanja. Pre samo dve godine, na spisku zainteresovanih za kupovinu Borelija bilo je šest imena, među njima su bile firme iz Slovenije i Hrvatske – Bolhar i Nina komerc, kao i italijanska fabrika obuće Prodžeti.

Boreli je u trenutku otvaranja stečaja radio poslove za italijanski „Lenči“, ali i za nemačku firmu “B. Stump Baier”, za koju su radili vojničke čizme i patike, ali je nakon bankrota, kako je to Danasu rekla bivša direktorka Zora Crnogorac, italijanska kompanija sama odustala, dok je nemačka firma privremeno zaustavila snabdevanje.

Prema njenim rečima Nemci su čak bili zainteresovani da kupe fabriku, međutim, njima je bilo ponuđeno samo da uđu u zakup.

U Ministarstvu privrede Danasu je pre nekoliko dana rečeno da je svim zaposlenim radnicima u Boreliju raskinut ugovor o radu kada je pokrenut stečaj, te da je sa određenim brojem radnika zaključen ugovor o delu na određeni vremenski period radi završetka započetih poslova.

– Samim proglašenjem bankrotstva zadatak stečajnog upravnika je da u najkraćem roku i što većem iznosu unovči imovinu u cilju namirenja poverilaca, između ostalih i radnika, te će se sve buduće aktivnosti odvijati u tom pravcu – rečeno je Danasu u ovom Ministarstvu, u kom ističu da će sve ići teže jer je Boreli predmet sukcesije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari