Danas zakazan novi sastanak: O minimalnoj ceni rada 13. septembra 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/MO)

Razgovori o minimalnoj ceni rada za narednu godinu se nastavljaju, a nakon današnjeg kolegijuma za 13. septembar je zakazan sastanak Socijalno-ekonomskog saveta, i tek tada bi moglo da se zna nešto više.

Za sada, Vlada Srbije ima predlog da se minimalac poveća za 14 odsto, a da se, kao ustupak privredi poveća i neoporezivi deo zarade na 12 odsto, odnosno sa 19.300 na 21.700 dinara.

“Danas smo napravili pripremu za sastanak i on će biti održan 13. septembra, tada ćemo znati više”, kaže za Danas predsednik Samostalnog sindikata Ljubisav Orbović.

Predlog države o povećanju minimalca za 14 odsto za sindikate je, kako kaže Orbović, ispod nivoa, i to “dosta manje ”.

Socijalni partneri, država, poslodavci i sindikati danas nisu mogli da donesu konačnu odluku jer to, kako kaže za Danas Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije, nije zadatak kolegijuma.

“Ne možemo u potpunosti da utičemo na Vladu, ono što država predlaže jeste 12,5 odsto povećanje neoporezivog dela i to ide u korist svim poslodavcima, oni koji imaju minimalne plate njih to neće zadovoljiti”, kaže Atanacković.

On ističe kako ostaje obećanje da će definisanjem budžeta biti još neko umanjenje za plaćanje kod doprinosa.

“Pretpostvaljam da će penziono ili zdravstveno biti umanjeno za pola procenta, ali to ne možemo da očekujemo da će sada da kažu”, naglašava on.

Pre godinu dana, tačnije 9. septembra Vlada je usvojila odluku da visina minimalne cene rada za 2022. godinu bude povećana za 9,4 odsto.

Cena radnog sata je tako od 1. januara pa sve do kraja ove godine 201,22 dinara, dok je na mesečnom nivou minimalna zarada nešto više od 35.000 dinara.

Socijalni partneri mogu da se dogovaraju do 15. septembra kada je poslednji rok da se odluka o minimalcu donese. Ranijih godina dogovora nije bilo, a odluku je na kraju donosila Vlada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari