Za unapređenje poljoprivredne proizvodnje u Srbiji kroz socijalno preduzetništvo, šest udruženja građana, humanitarnih organizacija i zemljoradničkih zadruga dobilo je od Delta holdinga grantove u vrednosti većoj od 7,5 miliona dinara. Ugovore o dodeli grantova juče su potpisali predstavnici Delta fondacije i organizacija čiji su projekti pobedili na javnom konkursu pod nazivom „Zasad za budućnost“.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }


Humanitarnoj organizaciji „Caritas“ iz Šapca dodeljena je donacija u vrednosti od 1,8 miliona dinara, udruženje „Novi mostovi“ iz Surčina donirano je sa 295.000 dinara, a grant u visini od 986.000 uručen je zemljoradničkoj zadruzi Pro Femine iz Užica. Udruženju građana „Evo ruka“ iz Zemuna donirano je 1,7 miliona dinara, pribojskom udruženju žena „Sačuvajmo selo“ 896.000, a smederevskom Crvenom krstu 1,7 miliona dinara.

– Ovo je društveno odgovorna akcija, koja ima za cilj da poveže velike kompanije iz oblasti agrara sa malim proizvođačima i zadrugama kojima će preneti svoju tehnologiju. To je izuzetno važno, jer individualni poljoprivredni proizvođači nemaju mogućnost da dođu do savremenih tehnologija – istakao je Miroslav Mišković, predsednik Delta holdinga.

On je dodao da bi u dalje širenje akcije trebalo da se uključe i druge velike kompanije, ali i nadležni organi. Prema njegovim rečima, Delta holding je prenela najsavremenije tehnologije u proizvodnji jabuka iz Evrope, i na svojim voćnjacima ostvaruje prinose od 70 tona po hektaru dok je srpski prosek 15 do 20 tona.

– Takođe, preuzeli smo i dansku tehnologiju uzgoja svinja, a ostvarujemo i velike prinose u proizvodnji žitarica. Počela je i žetva ječma, osamdeset odsto je već skinuto sa njiva, a prinos Delte iznosi 72 tone po hektaru, što je daleko iznad prinosa koji se ostvaruje u Evropi – rekao je Mišković.

Projekat „Zasad za budućnost“ pokrenut je u Delta holdingu, sa željom da se unapredi poljoprivredna proizvodnja u oblastima voćarstva, povrtarstva i uzgoja svinja, a da se istovremeno pomogne neka od socijalno ugroženih grupacija stanovništva. Organizovan je konkurs za sva socijalna preduzeća, bez obzira na vrstu registracije, pod uslovom da njihov projekat unapređuje poljoprivrednu proizvodnju i delom ili u celini rešava egzistencijalne probleme ugroženih društvenih grupa. Na konkurs se prijavilo 66 inicijativa, od čega 43 poljoprivredna gazdinstva i 23 udruženja i organizacije koje rade po principu socijalnih preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari