Počela je ruska ofanziva na Harkov. Ovo su scenariji 1Foto: EPA-EFE/SERGEY KOZLOV

Po jutarnjim izveštajima, ruske snage u regiji Volčansk u Harkovskoj oblasti krenule su s napadima na ukrajinske položaje, piše Index.hr.

To je potvrdio i predsednik Volodimir Zelenski u svom obraćanju. Time je, smatra se, započela dugo najavljivana ofenziva na Harkov.

Neizvesno je koliko su brojne ruske snage na tom području. Razni izvori govore o 50.000 vojnika na tom pravcu uz artiljeriju, oklopna vozila i vazdušne snage.

Prema ukrajinskim izvorima, Ukrajina je uspešno prebacila rezerve i tako obuzdala ofenzivu. Vlasti u gradu Harkovu smiruju situaciju i napominju da ruske snage imaju dovoljno resursa tek za delovanje u pograničnom području, još uvek dovoljno daleko od grada.

Prema izjavama koje stižu od zvaničnih osoba iz Harkova, tvrdi se da ruske snage nemaju mogućnost i sposobnost da ga zauzmu.

Volčansk – jedan od ključnih ciljeva

Međutim, na području Volčanska i okolnih naselja je u toku masovna evakuacija civilnog stanovništva. To je potvrdila i lokalna uprava. Zasad ukrajinske snage u celini kontrolišu to područje.

Ruski izvori su potvrdili da su ruske snage izvele masovne napade na ciljeve koristeći artiljeriju, minobacače, topove i vazdušne snage. U isto vreme jurišne grupe ulaze u neka mesta (2-3 km dubine), ali se ne može potvrditi da su ta mesta pod kontrolom ruskih snaga.

Volčansk se spominje kao jedan od ključnih ciljeva. To je glavna baza i logistički centar ukrajinske vojske na ovom području. Grad ima važnu ulogu u obrani severoistočnog dela Harkovske oblasti.

Pogranično područje

Područje Harkovske oblasti je dugo bila siva zona, tu nije bila postavljena linija obrane, pa ruske snage mogu bez prelaska posebnih prepreka ući nekoliko kilometara u dubinu.

Takođe, to su područje koristile i ukrajinske snage, kada su proteklih meseci organizovale nekoliko napada na područje Belgorodske oblasti. Sam napad nije iznenađenje jer su ukrajinske vlasti mesecima najavljivale ofenzivu na Harkov.

Osim što je napad zaista pokrenut, još uvek nije jasno radi li se zaista o ofenzivi na Harkov ili će ruske snage tek pokušati odmaknuti ukrajinsku artiljeriju od granice i otežati mu gađanje u dubinu ruskog teritorija.

Ako se zaista ide u ofenzivu, ovaj smer ne bi trebao biti jedini.

Eventualnom kontrolom Volčanska i nekih drugih pograničnih mjesta ruske bi snage donekle smanjile mogućnosti ukrajinskim snagama za napade, ponajprije na grad Belgorod, koji je bio česta meta poslednjih mjeseci.

S druge strane, ako se zaista kreće u ofenzivu, ovaj smer ne bi trebao biti jedini. Naime, ako ruska vojska želi zauzeti Harkov, morala bi delovati i iz smera Sumske oblasti, kako bi odsekla grad od zapadnog dela Ukrajine.

Ključna je u tom pogledu autocesta Kijev – Harkov. Ako ne bi u potpunosti presekli tu liniju, potrebno ju je imati u dometu artiljerije, odnosno pod stalnim nadzorom.

Istovremeno, potrebno je pokrenuti udar preko spomenutog Volčanska prema jugu, kako bi se odsekla veza Harkova s Kupjanskom, gde se nalaze glavne snage OS Ukrajine istočno od Harkova.

Tako bi se eventualno moglo poluokružiti ili potpuno okružiti Harkov. Međutim, Ruska Federacija morala bi uključiti velike snage (50.000 nije dovoljno prema procenama), čija prisutnost na severnoj granici još nije primećena.

Ovo su verovatni scenariji

Budući da nema potvrde o većoj prisutnosti ruskih snaga, izvesno je da ruska strana ima u vidu neke druge ciljeve.

Kako je ranije spomenuto, moguć je scenario u kojem ruska strana želi samo odmaknuti ukrajinske snage od granice i smanjiti broj napada, ponajpre na Belgorod.

Istovremeno, pomicanjem fronte prema Harkovu dodatno bi se paralizovao normalan život u gradu, odnosno sam grad bi bio prva linija fronte.

Kontrolom tog područja ruske snage vezale bi još jedan deo ukrajinskih snaga u nepovoljnijem položaju, a za to bi im trebalo puno manje vlastitih snaga.

Isto tako, ako bi se to područje pokazalo kao pukotina u ukrajinskoj obrani, moguć je scenario i stvarne ofanzive na grad Harkov.

Ukrajina ne može biti bez odgovora

Ono što jeste bitno, da Ukrajina ne može biti bez odgovora. To znači da će Ukrajina zasigurno prebaciti jedan deo rezervi na sever fronta, nakon čega bi ruska vojska mogla zadati udar na nekom drugom mestu.

Npr. ruske snage bi mogle zadati udar na Časov Jar, što mnogi označavaju kao ključnu tačku ukrajinske obrane u Donjeckoj oblasti.

Rusija je pokazala poslednjih meseci da se i dalje fokusira na Donjecku oblast kao jedini cilj ovog rata koji je javno iskomuniciran („oslobađanje Donbasa“).

To bi moglo značiti da bi se udar na Harkovsku oblast mogao iskoristiti za pokušaj daljeg napretka na tom delu fronta.

Tajming za udar je bitan

Osim toga, tajming za udar na Harkovsku oblast je bitan. Ruske snage prema dostupnim podacima povećavaju napade na istoku Ukrajine i za to imaju dobar razlog.

Osim što je to dobar pokazatelj trenutnog omera snaga, takođe je bitno u kontekstu zapadne vojne pomoći Ukrajini.

SAD i ostatak Zapada su tek odobrili novi paket pomoći, koji će prema svemu sudeći biti rekordan. Namera ruskog vojnog zapovedništva je da se uspeh postigne pre nego što ta pomoć stigne na front.

Vreme bi se moglo pokazati kao jedan od ključnih faktora koji će na kraju odlučivati koliko će Rusija zauzeti teritorija pre nego što Ukrajina uspe adekvatno odgovoriti.

Kada se tako posmatra, ruski napadi u ovom trenutku imaju smisla, no vreme će pokazati stvarne namere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari