Demostat: Gotovo trećina građana Srbije smatra da živi gore nego pre 10 godina 1Foto: FoNet/Ana Paunković

Gotovo trećina građana Srbije, njih 29 odsto, smatra da danas živi lošije nego pre deset godina, pokazalo je istraživanje Istraživačko-izdavačkog centra Demostat.

Sociolog i glavni istraživač Demostata Srećko Mihailović rekao je na predstavljanju istraživanja da se 47 odsto ispitanika izjasnilo da živi isto, a 24 odsto bolje nego pre 10 godina.

Mihailović je naveo da kada je u pitanju opšte raspoloženje i zadovoljstvo životom, gotovo polovina ispitanika je zadovoljna, ali i naglasio da se situacija menja kada se postave konkretnija pitanja.

„Kad pitamo ljude da li su zadovoljni životom, sagledaju celinu, tada su zadovoljni. Ako pitamo za određene aspekte, onda i nisu toliko zadovoljni. Tada imamo na delu onu negativnu stranu“, rekao je on.

Mihailović je dodao da građani pretežno davali loše ocene radu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Srbije u pojedinačnim oblastima, navodeći da su najlošije ocenjeni standard (48 odsto ispitanika), borba protiv kriminala i korupcije (46 odsto), privreda (35 odsto), pitanje Kosova (33 odsto) i pristupanje EU (32 odsto).

On je naveo i da su ispitanici pretežno bili nezadovoljni stanjem u određenim oblastima, posebno u zdravstvu (56 odsto), pravosuđu (54 odsto), životnoj sredini i privredi (po 49 odsto), kao i školstvu (44 odsto).

Govoreći o finansijskim aspektima, Mihailović je naveo da 41 odsto ispitanika smatra da njihovom domaćinstvu nedostaje mnogo da bi pristojno živeli, dok 29 smatra da im nedostaje malo.

„Znači da 70 odsto ljudi kaže da im nešto fali da bi pristojno živeli“, kazao je glavni istraživač Demostata.

Kada je u pitanju opšti pogled na stanje u zemlji, 26 odsto smatra da ono ide na bolje, 33 odsto na gore, dok 41 odsto ispitanika smatra da Srbija „stoji u mestu“.

Istraživanje javnog mnjenja obavljeno je u poslednjim danima aprila i prvim danima maja, na reprezentativnom uzorku od 1.600 ispitanika, neposredno pre masovnih ubistava i protesta u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari