Porazne ocene rada Vučića i Vlade, aktuelna vlast ne bi odnela pobedu na narednim izborima: Najnovije istraživanje Demostata 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Aktuelna vlast Aleksandra Vučića ne bi odnela pobedu na narednim izborima, ako se imaju u vidu najnovija istraživanja Demostata, koje je obavljeno u poslednjim danima aprila i prvim danima maja.

Istraživači Demostata, koji su sa 1.600 ispitanika imali neposredni lični intervju -„licem u lice“, došli su do podatka da čak 39 odsto ispitanika smatra rezultate rada Aleksandra Vučića i njegove vlade – lošim.

Petina ispitanika, odnosno – 19 odsto smatra da vlast radi dobro, trećina – 33 odsto – misli da je rad prosečan, dok devet odsto nije dalo odgovor na ovo pitanje.

Oko trećine građana (33 odsto) smatra da aktuelna vlast na loš način rešava pitanje Kosova, 23 odsto smatra da je taj način dobar.

Prosečnim ga je ocenilo 32 odsto ispitanika.

Ocenu o stanju u privredi Srbije, 36 odsto ispitanih ocenilo je kao prosečno, 32 odsto kao loše, a samo 20 odsto se izjasnilo pozitivno kada je o ovom segmentu reč.

Dvadeset odsto ispitanika ocenilo je pozitivno pomake u pristupanju zemlje Evropskoj uniji, 36 odsto je dalo prosečnu ocenu, dok se 32 odsto izrazilo apsolutno negativno.

Kada je reč o borbi protiv korupcije i kriminala, čak 46 odsto građana smatra da vlast loše obavlja taj posao, a samo 18 odsto da to radi dobro.

Onih koji su stanje u toj oblasti ocenili kao prosečno je 28 odsto.

Istraživači Demostata izabrali su pet pokazatelja zadovoljstva, odnosno nezadovoljstva društvenim delatnostima i drugim relevantnim aspektima života: privreda, školstvo, zdravstvo, pravosuđe i životna sredina.

Prosečna ocena je dvojka (2,44).

Nezadovoljstvo je u dva od pet slučajeva natpolovično, u dva slučaja nezadovoljan je svaki drugi ispitanik, a u slučaju školstva nezadovoljno je 44 odsto ispitanika.

Kada je reč o zdravstvu – 56 odsto ispitanih je uglavnom nezadovoljno, 15 odsto je zadovoljnih, a kao ni zadovoljni ni nezadovoljni izjasnilo se 29 odsto.

Porazne ocene rada Vučića i Vlade, aktuelna vlast ne bi odnela pobedu na narednim izborima: Najnovije istraživanje Demostata 2
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Pravosuđem je uglavnom nezadovoljnih 54 odsto, ni zadovoljnih ni nezadovljnih je 30, a uglavnom zadovoljnih – 16 odsto građana.

Četrdesetdevet odsto ispitanih je uglavnom nezadovoljno situacijom koja preovlađuje po pitanju životne sredine, uglavnom zadovoljnih izjasnilo se 17 odsto, dok je onih između – 34 odsto.

Privredom je nezadovoljno skoro polovina ispitanika – čak 49 odsto, ni zadovoljnih ni nezadovoljnih je 36, a uglavnom zadovoljnih – 17 odsto.

U proseku je, zaključuju istraživači Demostata, nezadovoljna polovina ispitanika (51 odsto), a zadovoljnih je tri puta manje (17 odsto), dok je trećina u sredini – oni su delom zadovoljni a delom nezadovoljni.

Demostat, u čije poslednje istraživanje je Danas imao uvid, predstaviće detaljno rezultate na današnjoj konferenciji za novinare, u Medija centru, u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari