Depolitizacija upravljanja EPS-om ali samo na papiru 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Iako je ministarka energetike Dubravka Đedović izjavila da će nakon prelaska Elektroprivrede Srbije u status akcionarskog društva upravljanje preduzećem biti “depolitizovano” u praksi do toga ipak neće doći jer će država Srbije, tačnije rečeno Vlada kao stoprocentni vlasnik kapitala EPS, kroz Skupštinu akcionara, čiji je resorna ministarka jedini član, moći i te kako da utiče na sve odluke Nadzornog odbora koji shodno tome neće biti nezavistan u svom radu.

Ministarka Đedović je naime za TV Prva izjavila da će novoizabrani Nadzorni odbor EPS-a imenovati generalnog direktora, i da će biti raspisan javni konkurs na koji se zainteresovani kandidati mogu prijaviti. Dodala je da izbor direktora EPS-a više neće biti posao Vlade Srbije. Podsetila je da je u martu EPS promenio pravnu formu iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo, i da je izabran novi sastav njegovog Nadzornog odbora.

-Ovo nije privatizacija, već olakšanje poslovanja. Kada ste javno preduzeće postoje ograničenja u vidu zapošljavanja ili plata i treba vam saglasnost Vlade u donošenju odluka. Hteli smo da modernizujemo, odnosno depolitizujemo upravljanje EPS-om – rekla je Đedović.

Istakla je da je EPS akcionarsko društvo zatvorenog tipa, što znači da država ostaje vlasnik i da neće biti malih akcionara, ali da preduslove upravljanja ostavlja Nadzornom odboru.

– Mnogo netačnih informacija se pojavilo u javnosti, ali nadam se da ćemo za par godina videti benefite ovakvog poslovanja i da EPS bude primer drugim društvima kako da se reformišu. Nadzorni odbor čine profesionalci iz privatnog i javnog sektora i imamo troje članova iz Norveške- rekla je ministarka Đedović.

Ona je navela da je uloga Nadzornog odbora planiranje kako da Srbija postane energetski nezavisna, planiranje proizvodnih kapaciteta, bolje i efikasnije sprovođenje planova, da Srbija ne zavisi od jednog snabdevača.

Sa druge strane, dobro obavešten izvor o zbivanjima u domaćem energetskom sektoru, koji je želeo da ostane anoniman, ističe da to što će poslovodstvo EPS-a birati Nadzorni odbor a ne Vlada Srbije ne znači da će članovi tog tela imati bilo kakvu autonomiju u odlučivanju jer će ih birati i kontrolisati članica kabineta premijerke Ane Brnabić, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

– Resorna ministarka kaže da će upravljanje preduzećem biti depolitizovano. Kako je to moguće kada jednočlanoj Skupštini akcionara mandat daje Vlada Srbije, a u konkretnom slučaju njen predstavnik u tom telu je Dubravka Đedović, koja je na ministarsku funkciju koju obavlja postavljena upravo od strane vladajuće političke opcije u zemlji. Dakle, Skupština koja je postavljena po političkoj liniji određuje sastav Nadzornog odbora. U slučaju da ne rade onako kako Vlada Srbije od njih očekuje Skupština akcionara koju ona imenuje ima pravo da razreši članove Nadzornog odbora. Ako se sve izrečeno uzme u obzir ne može se konstatovati da je tačno da izbor direktora EPS-a “neće biti posao Vlade Srbije”. Upavo suprotno, jedina koja će imati uticaj na izbor direktora EPS-a, preko svojih predstavnika u Skupštini akcionara i članova Nadzornog odbora koji je ona imenovala imaće upravo Vlada Srbije – navodi naš sagovornik.

S obzirom na dosadašnju praksu da su EPS-om upravljali kadrovi partija na vlasti može se očekivati ne samo da će se Vlada Srbije mešati u upravljanje tim preduzećem već ni da će se odreći mogućnosti da u njega postavlja sebi bliske kadrove, smatra stručna javnost.
Advokat Branko Pavlović potvrđuje tvrdnje koje je izneo sagovornik Danasa i konstatuje da je najveći problem u tome što je EPS organizovan kao akcionarsko društvo zatvorenog tipa što omogućava netransparentnost i sprečava kontrolu predstavnika države u Skupštini akcionara preduzeća.

– Vlada Srbije preko svog predstavnika u Skupštini akcionara u svakom trenutku može da smeni Nadzorni odbor ili bilo kog njegovog člana. Jednostavno, jedini je vlasnik preduzeća i u potpunosti kontroliše to telo. Naravno, da bi se takva odluka sprovela u delo potrebno je da se zakaže sednica na kojoj bi to bilo i realizovano a za šta ne postoji bilo kakav formalni proceduralni problem. Dakle, može se konstatovati da Vlada u svakom trenutku može da utiče na sastav Nadzornog odbora ali i na to ko će biti direktor Elektroprivrede Srbije. Problem je taj što je EPS zatvoreno akcionarsko društvo. Ne postoje mali akcionari i takvo rešenje je loše jer bi upravo oni bili ti koji bi obezbeđivali transparentnost i kontrolisali delovanje predstavnika Vlade u Skupštini akcionara – zaključuje Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari