Deset dana do Nove godine privreda ne zna cenu struje 1Foto: Beta/Milan Timotić

Više od polovine privrednika u Srbiji, oni kojima ugovori o snabdevanju strujom ističu za manje od deset dana, brine zbog cena koje će za narednu godinu da im ponudi Elektroprivreda a veliki broj njih boji se da neće moći da održe svoj biznis zbog novih uvećanih troškova. U prilog im ne ide ni stanje na berzama električne energije gde vrednost kilovata vrtoglavo raste.

Iz EPS-a još ne mogu da ponude ni okvirne uslove, pa kao jedina nada ostaje da Vlada Srbije napravi smernice za cene koje mogu da koriste kod isporuka za firme, ali ta odluka još se čeka.

Slobodan Đinović, direktor Orion telekoma i član predsedništva Unije poslodavaca Srbije, kaže za Danas da je o tome bilo reči i na poslednjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta, a ta tačka ostaće stalna sve dok se pitanje ne reši.

– Vlada se još nije izjasnila o ceni struje za privredu, moguće je da to uradi na sutrašnjoj sednici ili narednog četvrtka, a iz EPS-a takođe nema novih najava. Mi smo svi dobili u jednom momentu standardne komercijalne ponude koje su svima išle, oni kojima je ugovor istekao su potpisali. Da li će od Nove godine biti garantovana cena rezervnog napajanja, koja se primenjuje kada vam istekne ugovor, ili neka druga, ne zna se – kaže Đinović.

Naglašava da je za privrednike najteži teret neizvesnost i da se zbog toga zalažu da se cena odredi što pre, najbolje visoko subvencionisana.

– Činjenica je da na berzama energija stravično raste zbog velikih problema u Francuskoj sa nuklearkama, zbog zime i sličnih problema. Ipak, mislim da ćemo neki odgovor dobiti u poslednjem momentu – ističe Đinović.

I Predrag Pantović, vlasnik konfekcije P. S. Fashion design, kaže da je veliki problem to što ugovori ističu a još se ne znaju cene koje će za privredu da se primenjuju od 1. januara. Ipak, veruje da dugoročno posmatramo, domaći biznis može da nađe rešenje.

– Dobra vest, bar za mene, jeste novi zakon koji će omogućiti svima nama u privredi da napravimo svoje mini solarne parkove, veličine koja je adekvatna proizvodnji. Tako ću moći da sam proizvodim za sebe struju i da eventualni višak prodam po istoj ceni EPS-u. Ranije je to bio problem, jer je EPS otkupljivao po četiri evrocenta kada se pojavi višak solarne energije, a kada mi uzimamo struju iz mreže, plaćali smo punu cenu. To bi moglo da nas spasi, dugoročni kredit, sopstvena proizvodnja energije. Time možemo da smanjimo troškove koji će očigledno biti visoki i ugroziće sasvim sigurno veliki broj firmi – kaže Pantović.

On ne očekuje da će država obezbediti neku povoljniju cenu.

– Biće do izbora nešto bolje, ali kasnije ne verujem. Kao i uvek u ovoj državi, sve zavisi od politike, a sada još i više jer je energija postala globalni problem. Ali, ono što je i u ovakvoj situaciji dobro je da smo mi koji se bavimo pravim poslom, naučili da se snađemo. Nikada nismo znali kakav će propis da nas zadesi u ovom okrutnom okruženju, tako smo sada u boljoj poziciji od onih koji su izrastali u povoljnijim uslovima – kaže Pantović i dodaje da će i pored te vitalnosti srpskih privrednika, veliki broj njih imati ozbiljne probleme zbog visoke cene struje.

Prema rečima Bojana Raduna, direktora Imleka, srpski privrednici nisu jedini koji ovih dana strepe od novih cena energenata.

– Mi poslujemo u četiri zemlje regiona i ni u jednoj još nemamo zvaničnu informaciju o ceni električne energije za narednu godinu. To se ne zna ni u Srbiji, ni u Makedoniji, ni u Bosni i Crnoj Gori. Verujem da će se u sve četiri zemlje preći na rezervno snabdevanje u prvom kvartalu i onda ćemo videti šta će dalje da se dešava – zaključuje Radun.

Iz EPS-a nismo dobili informaciju o cenama po kojim će električnu energiju da naplaćuju pravnim licima u narednoj godini, a ni od Privredne komore Srbije nismo dobili odgovor da li imaju najave kada bi se mogao očekivati novi cenovnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari