Dević: Država mi konfiskuje imovinu 1Ilija Dević Foto: Stanislav Milojković

Ilija Dević, bivši većinski vlasnik ATP Vojvodine, podneo je žalbu Apelacionom sudu na prvostepenu presudu Privrednog suda u Novom Sadu kojom je odbijen tužbeni zahtev da se hipoteka na novoizgrađenoj autobuskoj stanici i servisu, postavljena u korist banke, oglasi ništavom.

Takva presuda bila je očekivana ne samo zato što je nastavak dosadašnjih odnosa pravosuđa prema Deviću i toj investiciji, nego i zbog događaja koji se uskoro očekuju.

Dević u razgovoru za Danas kaže da u tom predmetu nije reč više o otimanju investicije i imovine, već o konfiskaciji koju država sprovodi preko pravosudnih organa i institucija.

– Sve što ja kažem pred sudom ili pred nekim državnim organom, svaki dokument koji podnesem, činjenice koje potvrde veštaci, ugovori koje predstavim, sve to je uzalud. Ja sam u tim postupcima samo ukras jer se argumentacija koju iznesem ne uzima u obzir. A novi kompleks autobuske stanice i servisa u Novom Sadu ja sam izgradio. Sada mi se to oduzima bez ikakve nadoknade – kaže Dević.

On dodaje da je u toku stečajni postupak ATP Vojvodine i da će sada biti zanimljivo da se vidi ko će biti taj koji će inicirati bankrotstvo, kako bi se do kraja okončala ideja o oduzimanju imovine bez naknade.

– Ukoliko Grad Novi Sad želi novu autobusku stanicu i servis koji sam napravio, saglasan sam da je uzme u svojinu ili na upotrebu jer Gradu treba takav objekat, svrstan u najsavremenije u Evropi. Ali, nisam saglasan sa konfiskacijom, da mi se ta imovina oduzme bez ikakve nadoknade – objašnjava naš sagovornik.

On nije želeo da precizira ko su ljudi koji već čitavu deceniju pripremaju teren za oduzimanje te investicije.

Imena postoje u svim segmentima ovog procesa. Ali, o njima ću moći da govorim tek ako propadnu svi pregovori o mirnom rešenju ovog predmeta – ističe Dević i podseća da je slučaj ATP Vojvodine Evropska komisija svrstala među pet najvećih iz grupe od 24 sporna slučaja visoke korupcije a da je jedini u kome je oštećen investitor a ne država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari