Neto devizne rezerve u decembru 20,7 milijardi evra, za 107 miliona evra manje nego u novembru 1Foto: Shutterstock

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju januara 2024. godine iznosile su 25 milijardi evra.

To je najviši nivo bruto deviznih rezervi krajem meseca od kada se prate podaci na ovaj način, odnosno od 2000. godine, saopštila je Narodna banka Srbije.

U odnosu na kraj decembra bruto devizne rezerve povećane su za 127,8 miliona evra.

Na ovom nivou deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 177,4 odsto i 6,8 meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda za pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (bruto devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, obaveze prema Međunarodnom monetarnom fondu po osnovu aranžmana i drugim osnovima) iznosile su 20,7 milijardi evra i u odnosu na kraj decembra smanjene su za 104,7 miliona evra.

Kako se navodi u saopštenju, prilivi u devizne rezerve u januaru ostvareni su po osnovu neto izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka u iznosu od 157,3 miliona evra, upravljanja deviznim rezervama, donacija i drugim osnovima u ukupnom iznosu od 116,4 miliona evra.

Odlivi iz deviznih rezervi nastali su razduživanjem države po osnovu deviznih hartija od vrednosti emitovanih na domaćem finansijskom tržištu od 255 miliona evra i vraćanja inokredita u visini 52,8 miliona evra.

Efekat tržišnih faktora bio je pozitivan za devizne rezerve, pa su rezerve povećane za 161,9 miliona evra zbog jačanja dolara u odnosu na evro za oko 2,3 odsto, dok je u suprotnom smeru delovalo smanjenje cene zlata za oko 0,4 odsto.

Na međubankarskom deviznom tržištu u januaru prometovano je 654,4 miliona evra, što je za 126,4 miliona evra manje nego u prethodnom mesecu.

U januaru, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena. Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu neto prodala 45 miliona evra radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru na domaćem deviznom tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari