Grčićev čovek smenjen kao odgovoran za kolaps TENT-a sad se vraća na velika vrata: Ko su novi izvršni direktori u EPS-u? 1Foto: printscreen YouTube Plus Online - printscreen YouTube OIE Srbija

Nadzorni odbor Elektroprivrede Srbije imenovao je još dva izvršna direktora, Sava Bezmarevića i Davida Žarkovića.

Prema podacima na zvaničnom sajtu EPS-a, Bezmarević je od ponedeljka postavljen na poziciju direktora za proizvodnju, dok je Žarkoviću dodeljen elektroenergetski portfelj.

Novi-stari direktor Bezmarević

Bezmarević je već poznat javnosti kao jedan od odgovornih za kolaps u EPS-u, do kog je došlo u decembru 2021. godine.

Sredinom tog meseca, iz pogona je ispalo šest od osam blokova TENT-a, zbog uglja lošeg kvaliteta, pomešanog sa blatom. To je uslovilo da više od 136.000 ljudi i više od 2.200 trafo-stanica bude bez električnog napajanja.

Bezmarević sa pozicije izvršnog direktora za proizvodnju, tada je objasnio da je prevoz uglja bio isti kao i ranije, ali da je problem napravila količina vlage koja je pala na ugalj od mesta gde se kopa i još 40 kilometara do Obrenovca.

Grčićev čovek smenjen kao odgovoran za kolaps TENT-a sad se vraća na velika vrata: Ko su novi izvršni direktori u EPS-u? 2
Foto: Printscreen/YouTube/PlusOnline

„Ekstremna količina vlage je se pomešala sa ugljem (…) Mi smo mere preduzeli maksimalno, ali količine padavine nismo (…) Padavine jesu verovatno bile najavljene, ali ne možemo mi da sprečimo tu količinu padavina“, govorio je Bezmarević.

Tri dana nakon kolapsa, Bezmarevića, kao jednog od četiri smenjena direktora, sa ove funkcije sklonio je tadašnji prvi čovek EPS-a Milorad Grčić.

Kada je reč o biografiji, Savo Bizmarević rođen je 1972. u Prištini, a diplomirao je na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1999. godine.

Godinu dana po završetku fakulteta počinje karijeru u Elektroprivredi Srbije kao operativni inženjer proizvodnje u TE „Nikola Tesla“, gde pet godina kasnije postaje vodeći inženjer proizvodnje. Nakon šest godina postaje glavni inženjer sektora proizvodnje, a 2015. direktor TENT A.

U zvanje izvršnog direktora za tehničke poslove proizvodnje energije EPS-a imenovan je 2016. godine.

Glavni čovek za trgovinu, celu karijeru u EPS-u

Za razliku od Bezmarevića, javnost Davidu Žarkoviću ne pripisuje nikakve mrlje u karijeri.  Rođen je 1970. godine u Beogradu, a iste godine kada i Bezmarević, završio je Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu, stekavši zvanje diplomiranog inženjera elektrotehnike.

Kao pripravnik u Direkciji za proizvodnju energije i prenos, svoju karijeru u EPS-u započinje iste godine, od kada neprekidno radi u okviru ove kompanije.

Grčićev čovek smenjen kao odgovoran za kolaps TENT-a sad se vraća na velika vrata: Ko su novi izvršni direktori u EPS-u? 3
Foto: Printscreen/YouTube/OIE Srbija

U EPS-ovu Direkciju za trgovinu električnom energijom prešao je 2005, gde je od 2010. godine direktor Sektora za trgovinu na slobodnom tržištu.

Godinama unazad učesnik je brojnih panela koji se tiču trgovine električne energije, predsednik je market komiteta srpske berze SEEPEX, član stručnog udruženja CIGRE Srbija – studijski komitet C5, i evropskog udruženja trgovaca električnom energijom EFET.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari