Zakon kršili i Vlada Srbije i Milorad Grčić 1foto FoNet/Ministarstvo rudarstva i energetike

Odluka Ministarstva rudarstva i energetike da podnese krivičnu prijavu protiv Milorada Grčića zbog vršenja dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije iako mu je istekao mandat ne može da amnestira od odgovornosti Vladu Srbije kao ni resorno ministarstvo zbog kršenja zakonskih propisa, smatra stručna javnost.

U izjavi datoj za Insajder državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Jovanka Atanacković istakla je da je taj resor podneo krivičnu prijavu protiv Milorada Grčića zbog obavljanja funkcije v.d. direktora EPS-a iako mu je istekao mandat. Kako je Danasu rečeno u tom ministarstvu do toga je došlo krajem 2020. godine nakon što je formirana aktuelna Vlada Srbije.

Drugu krivičnu prijavu protiv Grčića, zbog obmanjivanja javnosti i vrha države o situaciji u energetskom sektoru, Ministarstvo rudarstva i energetike je nadležnima podnelo u decembru prošle godine, nakon kolapsa elektroenergetskog sistema zemlje.

Da je Grčiću mandat v.d, direktora Elektroprivrede Srbije istekao još u martu 2017. godine i da zakonski posle toga nije mogao da obavlja tu funkciju, a na njoj je bio sve do 12. januara kada je podneo ostavku, apsolutno nije sporno.

Ono što pak zbunjuje javnost je to da je bez obzira na krivičnu prijavu protiv Grčića zbog neovlašćenog obavljanja funkcije v.d. direktora EPS-a Ministarstvo rudarstva i energetike srađivalo sa njim, davalo smernice o delovanju tog preduzeća i nijednom nije iznelo zahtev da se prvi čovek EPS-a zbog nelegalnog statusa u kome se nalazi povuče sa funkcije v.d.direktora.

Isto tako Ministarstvo rudarstva i energetike od nadležnih u Vladi, a da je to poznato javnosti,  nije tražilo da se Grčić ukloni sa funkcije zbog prekoračenja mandata što zakonom nije dozvoljeno.

Ono što je kontradiktorno je da je Ministarstvo rudarstva i energetike podnelo krivičnu prijavu protiv Grčića zbog nezakonitog obavljanja funkcije v.d. direktora iako je zvaničan stav kabineta premijerke Ane Brnabić da v.d. direktoru mandat ističe izborom novog ili ostavkom.

Tačnije rečeno to je u javnost iznet stav Ministarstva privrede, nadležnog za rad javnih preduzeća. Takođe ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ujedno obavlja i funkciju potpredesdnice Vlade koja je na potpuno drugačiji način tumačila poziciju Grčiča od resora kome je ona na čelu.

Takođe Zorana Mihajlović obavlja funkciju potpredsednice Vlade koja u v.d. statusu drži veliki broj direktora kojima je istekao mandat pa se postavlja pitanje zašto ne zahteva i njihovu krivičnu odgovornost već samo Grčićevu.

Nemanja Nenadić, programski direktor organizacije Transparentnost Srbija kaže za Danas da je dobro što je resorno ministarstvo pokrenulo krivičnu prijavu protiv Grčića jer je na taj način prvi put neko od predstavnika vlasti priznao da su vršioci dužnosti direktora kojima je istekao mandat u nelegalnom statusu.

– Sa druge strane to ne znači da sada tužilaštvo ne treba da ispita i odgovornost Vlade Srbije zbog toga što se krše zakonska rešenja i v.d. direktori ostaju na svojim funkcijama i pored toga što im je istekao mandat. Jedini ispravan potez koji Vlada može da povuče u ovom trenutku je da donese rešenja kojima bi konstatovala da je njihov mandat istekao kao i da na te funkcije postavi nove vršioce dužnosti – objašnjava Nenadić.

Ekonomista Mahmud Bušatlija takođe smatra da u konkretnom slučaju postoji osnov za krivičnu odgovornost i drugih a ne samo Milorada Grčića.

– Tu mislim i na resornu ministarku kao i na njenog prethodnika. Oni su bili upoznati sa činjenicom da je Grčiću istekao mandat ali su sarađivali sa njim i obavljali svoju funkciju iako se on na poziciji direktora nalazio suprotno zakonskim propisima. Dakle jedini način da se ta stvar završi na ispravan način je da se istragom u vezi nepravilnosti obuhvate svi oni koji su omogućili da to toga dođe. Resorna ministarka ne može biti isključena iz tog procesa – navodi naš sagovornik.

Advokat Branko Pavlović kaže za Danas da je krivična prijava Ministarstva rudarstva i energetike protiv Milorada Grčića potpuno besmislena i nelogična.

– Jedino što je moglo da ima smisla je to da je ministarka Zorana Mihajlović na početku svog mandata rekla da Milorad Grčić ne treba da bude v.d. direktor preduzeća i obrazloži tu svoju odluku. Nakon toga je trebalo da predloži, s obzirom da je na čelu tog resora, osobu koja treba da vodi EPS. A u slučaju da Vlada odbije da smeni Grčića i ne prihvati njeno rešenje mogla je da podnese krivičnu prijavu protiv njega uz ostavku na mesto resorne ministarke. Tada bi krivična prijava imala smisla. Ovako pak ne – ističe Pavlović.

Na pitanje Danasa zbog čega taj resor u periodu dok je Milorad Grčić neovlašćeno vršio funkciju v.d. direktora od Vlade Srbije nije zatražio njegovu smenu ili od samog Grčića da se povuče u Ministarstvu rudarstva i energetike kažu da ono ne postavlja direktore, “već o tome odlučuje kadrovska
komisija Vlade”.

– Bez obzira na formalno stanje i trajanje mandata v.d. direktora, Grčić je u tom periodu faktički bio na čelu Javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije, i imao je odgovornost za rukovođenje ovim sistemom – navode u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Šabić: Vlast hoće da odgovornost za havariju u EPS-u prevali na radnike

Neodgovorni su i nedopustivi pokušaji najvišeg državnog vrha da se odgovornost za havariju u Elektroprivredi Srbije (EPS) prevali na radnike, proturanjem insinuacija da su uzrok problema i učestalih teških defekata u proizvodnji sabotaže“, rekao je juče predsednik Civilnog odbora za zaštitu ljudskih prava, advokat Rodoljub Šabić.

On je u saopštenju naveo da se u prilog tvrdnji o sabotaži ne navode nikakvi dokazi.

„Suvišno je naglašavati da ovakve insinuacije ne samo da uznemiravaju javnost već da radnike na koje se odnose mogu, objektivno, izložiti vrlo neprijatnim, čak opasnim posledicama“, ukazao je Šabić.

Šabić je istakao da glavni i subjektivno i objektivno odgovorni predstavnici vlasti, međusobnim optužbama, najavama i podnošenjem krivičnih prijava jednih protiv drugih, daju teškom problemu od vitalnog značaja za celo društvo sasvim „neozbiljnu notu“.

„Tako je bivši direktor EPS-a, nakon više godina saradnje sa ministarkom energetike (Zoranom Mihajlović) našao za shodno da tek sada obavesti javnost da ona ‘radeći za svoje mentore iz zapadnih ambasada i svoje poslovne partnere, ne uništava samo jedno od najvažnijih ministarstava, ona potpuno razgradjuje naš celokupni elektroenergetski potencijal i uništava taj sektor koji je srce naše države'“, naveo je Šabić.

On je dodao da je „slično i sa ministarkom, s tim što je ministarstvo otišlo i korak dalje, podnelo je protiv Grčića dve krivične prijave“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari