Direktorka Instituta o svojoj ostavci: Nećete od mene ništa čuti 1Foto: Pixabay/F1Digitals

Direktorka Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Svetlana Balešević Tubić, koja je nakon pisanja Danasa o otkazu uručenom višem naučnom saradniku Živku Ćurčiću jer se obratio našem listu podnela ostavku na tu funkciju, nije želela da objasni razloge za taj čin.

„Nećete od mene ništa čuti, obratite se marketingu, oni vode celu priču“, rekla je.

Marketing Instituta, inače je, kako je ranije izjavila Danasu, zadužen i za komunikaciju sa medijima, ali ni tu nismo mogli da dobijemo zvanično objašnjenje ostavke.

Kako naš list nezvanično saznaje iz izvora u Institutu, bivša direktorka ostavku je podnela iz privatnih razloga.

„U ovom momentu niko ne zna ništa, u postupku smo izbora novog direktora, Upravni odbor je predložio Jagora Miladinovića i sada se čeka da to odobri Ministarstvo prosvete. Reč je o čoveku iz Instituta, vrhunski je naučnik, za prošlu godinu je u Evropi svrstan među 20 najinventivnijih bridera, to su naučnici oplemenjivači, oni koji stvaraju nove sorte i hibride, ali je uz to i iskusan menadžer“, kažu izvori u Institutu.

Navode i da je prethodna direktorka, kao i raniji rukovodioci, dosta poteza povlačila samostalno, ali da će se tek kada novi direktor dobije saglasnost Ministarstva i stupi na dužnost mnoge stvari razjasniti, između ostalog i to da li je ostavka imala veze sa istupom Ćurčića u medijima.

„Država ima novi zakon o naučnim institutima, mi smo u periodu tranzicije, idemo na budžet i direktor sada mora da bude vrlo snažan, bez afera poput ove koja se desila sa Ćurčićem“, objašnjava naš izvor.

Podsetimo, Ćurčić se obratio Danasu nakon što je odlučeno da se linija istraživanja šećerne repe ukine, laboratorija demontira i iseče oprema u čiju je rekonstrukciju pre nekoliko godina uloženo dosta novca.

Razlog za nezadovoljstvo bio je što se time prekidaju njegova istraživanja, jer je želeo da nastavi rad na pronalaženju leka za truljenje korena te biljke nakon što je prvi u svetu otkrio uzroke.

On je direktorki zamerio i to što njemu ali ni drugim kolegama nije davala saglasnost za projekte kojima su želeli da konkurišu kod državnog fonda za nauku ili kod međunarodnih finansijskih institucija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari