Ditman: Prilika za poslovanje 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Ambasador Nemačke Aksel Ditman izjavio je danas da će od organizovanja B2B skupa ili Dana dobavljača, u okviru kojeg će se nemačke kompanije sastati sa kompanijama iz zemalja zapadnog Balkana, svi profitirati i da će to biti i tema julskog samita zapadnobalkanse šestorke (WB6) u Trstu.

Kompanije iz regiona mogu samo da dobiju povezivanjem sa odličnim nemačkim kompanijama, promovisaće svoj izvoz, a za nemačke kompanije je to dobro jer će imati pristup odličnim dobavljačima, ocenio je Ditman u izjavi novinarima uoči skupa.

Ova manifestacija ima i snažan regionalni aspekt, jer zemlje i kompanije rade zajedno i srećan sam jer će rezultati biti predstavljeni na samitu u Trstu 12. jula, dodao je Ditman.

Predsednik Nemačke privredne komore u Srbiji (AHK Srbija) i direktor Hemofarma Ronal Zeliger rekao je da je ovo treći put da se organizuje Dan dobavljača, ali prvi put u Srbiji i da odziv pokazuje interes za međusobnom saradnjom.

Prema njegovim rečima, ovo nisu samo razgovori o poslu, već se ovde posluje.

Zadovoljni smo što se radi o dugoročnoj i intenzivnoj saradnji, rekao je Zeliger, koji napominje da je rezultat proteklih susreta nekoliko potpisanih ugovora. Pogledajte ovaj skup, ne biste došli ovde treći put da nema prilika za poslovanje, istakao je on.

Izvršni direktor Upravnog odbora AHK Srbija Martin Knap ocenio je da je ovaj skup „win-win“ situacija za obe strane, jer su nemačkim kompanijama potrebni dobavljači, a prozivođačima sa Balkana je potrebno tržište.

Direktor Sektora Privredne komore Srbije za ekonomske odnose sa inostranstvom Nenada Đurđević rekao je da su tokom proteklih susreta dve kompanije potpisale ugovore, dok dve još pregovaraju o saradnji sa Erbasom.

Za ovu konferenciju dobavljača prijavilo se 400 kompanija sa zapadnog Balkana, a 124 su izabrane da se sretnu sa 24 nemačke kompanije, rekao je Đurđević i napomenuo da je iz Srbije izabrano 50 firmi.

Ohrabrivali smo kompanije koje su došle iz regiona, a dele iste sektore proizvodnje, da se udružuju i tako nastupaju prema nemačkim kompanijama, rekao je Đurđević i napomenuo da će se danas posle pet sati „osetiti puls“ kompanija za buduće ugovore.

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari