Đedović: Država će godišnje prihodovati od 12 do 28 miliona evra od energetike 1Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ulaganja u obnovljive izvore energije (OIE) su važna za veću energetsku nezavisnost i sigurnost i trebalo bi da budu jedan od pokretača privrednog rasta, investicija i povećanja zaposlenosti, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Ona je na konferenciji „OIE Srbija 2023“ u Vrdniku rekla da je u proteklih godinu dana Ministarstvo rudarstva i energetike donelo podzakonske akte i sprovelo aukcije za tržišne premije zahvaljujući kojima je obezbeđeno više od milijardu evra novih investicija i devet novih elektrana kapaciteta većeg od 700 megavata. Time će se postojeći kapaciteti iz OIE udvostručiti.

Kroz nadmetanje je postignuta cena skoro dvostruko niža od tržišne, što znači dodatne prihode za državu, jer će investitori državi plaćati razliku u ceni. Po tom osnovu, prema dugoročnim projekcijama cena, država će godišnje prihodovati od 12 do 28 miliona evra, navela je Đedović Handanović.

Ona je izjavila da su time investitori dobili priliku da grade nove kapacitete uz mehanizam koji ih štiti u slučaju pada cena ispod određenog nivoa, dok će građani imati više čistih izvora energije, zdraviju životnu sredinu i manje emisije ugljenik-dioksida, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari