Đedović o reformi EPS-a: Krajnji cilj da reformišemo javna preduzeća na nivou nadzornih odbora 1Foto: Beta/KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA VLADE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je danas da je cilj da se reformom energetskog sektora u Srbiji, pre svega javna preduzeća, obezbedi da njihovi nadzorni i izvršni odbori efikasnije odlučuju i bolje upravljaju rizicima.

Ona je posle potpisivanja Memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) o saradnji na realizaciji projekta „Bolja energija“, novinarima rekla da reforma srpskog energetskog sistema obuhvata više javnih preduzeća i da su neki koraci već sprovedeni.

„Pre svega smo se fokusirali na nezavisno sagledavanje energetskog sistema i najneophodnijeg energetskog miksa koji nam je potreban 2050. godine da bismo došli do karbosnke neutralnosti. Nastavljamo da radimo na unapređenju efikasnosti i donošenju odluka“, rekla je Đedović.

Na pitanje da li je ona kao resorni ministar upućena u to koje je nalazište zlata pronađeno u Srbiji, koje prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića ima više rude nego u Žagubici, Đedović je odgovorila da jeste.

„Želimo da odredimo okvir pod kojim će se eksploatacija vršiti u smislu zaštite interesa građana. Svaka preuranjena informacija koja ode u javnost može da ima određene posledice i za učesnike ili razne druge aktere, pa morate da shvatite da određene informacije za neko vreme treba da ostanu van domena javnog da bismo stvorili prerogative u postupku pregovaranja“, rekla je Đedović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari