Đedović sa ambasadorom Bugarske o izgradnji gasnog interkonektora Niš-Dimitrovgrad 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović razgovarala je danas sa ambasadorom Bugarske u Beogradu Petkom Dojkovim o napretku radova na izgradnji gasnog interkonektora Niš-Dimitrovgrad, koji će omogućiti diverzifikaciju izvora snabdevanja i veću energetsku bezbednost.

„Diverzifikacija izvora i pravaca snabdevanja energentima je od velikog značaja za energetsku bezbednost naše države. Na jesen ćemo završiti izgradnju gasne interkonekcije sa Bugarskom kojom ćemo se povezati sa izvorima prirodnog gasa iz Azerbejdžana, Kaspijskog regiona, kao i sa LNG terminalima u Grčkoj“, rekla je Đedović.

Dodala je da je regionalna saradnja u snabdevanju gasom u jugoistočnoj Evropi važna kako bi se sagledali potencijali izgradnje novih interkonekcija, potrebni kapaciteti, potrošnja i mogućnost obezbeđivanja stabilnog snabdevanja.

Dojkov je rekao da Bugarska i Srbija razvijaju aktivan dijalog u mnogim oblastima i da je poslednjih godina veoma uspešna saradnja u saobraćajnom i energetskom povezivanju.

On je istakao važnost bugarske podrške Srbiji u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, koja je finansijski podržala izgradnju gasne interkonekcije dve zemlje dajući time doprinos većoj energetskoj sigurnost i nezavisnosti, koja je posebno značajna zbog posledica rata u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari