Đedović sa Bocan Harčenkom o saradnji Srbije i Rusije u oblasti energetike 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović razgovarala je danas sa ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom o bilateralnoj saradnji dve države u oblasti energetike, saopštilo je to ministarstvo.

Đedović je rekla da je puštanje u rad Termoelektrane-toplane (TE-TO) Pančevo, projekat koji je realizovan u saradnji sa ruskim partnerima, od velike važnosti za Srbiju.

Istakla je da je TE-TO Pančevo prva gasno-parna elektrana u Srbiji, namenjena za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije na bazi prirodnog gasa, jednog od ekološki najčistijih goriva.

Planirana proizvodnja dovoljna je, kako je rekla za snabdevanje oko 300.000 prosečnih domaćinstava godišnje, što će u mnogome doprineti energetskoj sigurnosti Srbije.

Đedović je podsetila da je Rusija važan partner Srbije u energetici i dodala da se „u ovim izazovnim vremenima jasno vidi koliko je izgradnja gasovoda Balkanski tok doprinela energetskoj stabilnosti“.

Na sastanku je bio reči i o planovima u vezi sa gradnjom novog naftovoda Srbije do Mađarske i povezivanja na ruski naftovod „Družba“.

Ambasador Bocan Harčenko je čestitao ministarki na imenovanju i izrazio nadu da će saradnja u oblasti energetike biti nastavljena.

„Zainteresovani smo da pružimo punu podršku daljem razvoju energetske infrastrukture u Srbiji, posebno izgradnji gasne interkonekcije sa Bosnom i Hercegovinom i Republikom Srpskom, novim naftovodom do Mađarske, ali i rekonstrukciji energetskih objekata, u čemu su ruske kompanije već učestovale“, rekao je Bocan Harčenko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari