Đedović sa delegacijom Nemačke razvojne banke o novim projektima i realizaciji tekućih 1foto FoNet/Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je danas sa delegacijom Nemačke razvojne banke KfW, koju je predvodio regionalni direktor za Jugoistočnu Evropu i Tursku Klaus Miler, o realizaciji tekućih projekata i o novim projektima kojima će ta finansijska institucija podržati Srbiju u procesu energetske tranzicije.

Na sastanku je razmatran napredak u realizaciji najvažnijih zajedničkih projekata, uključujući izgradnju Transbalkanskog koridora, projekat energetske sanacije VMA i rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u sedam gradova i opština.

U okviru tog projekta, vrednosti 32 miliona evra, počeli su radovi na rehabilitaciji toplovoda u Nišu i Leskovcu, a očekuje se da uskoro počnu i u Boru, Jagodini, Negotinu i Senti, dok su za beogradsku toplanu Cerak u toku tenderske procedure, navodi se u saopštenju.

Đedović je ukazala da je dogovorena i nova faza projekta kojim se podstiče korišćenje OIE u sistemima daljinskog grejanja, vredna 30 miliona evra. Nakon Priboja, Malog Zvornika i Novog Pazara, koji su već dobili nove toplane, kao i Majdanpeka, gde radovi počinju u julu, nastaviće se gradnja toplana na biomasu i u drugim gradovima i opštinama.

Ona je navela da su pregovori za finansiranje novog projekta u završnoj fazi i dodala da očekuje da sredstva budu odobrena u julu, a da ugovor bude potpisan na jesen.

Do sada su interesovanje za novi program pokazali Prijepolje, Nova Varoš, Bajina Bašta, Ruma i Knjaževac, kao i Novi Pazar za nastavak finansiranja, a do finalizacije ugovora znaće se koje će opštine sigurno učestvovati, kazala je Đedović.

Na sastanku su razmatrane mogućnosti za saradnju i na novim projektima, uključujući u oblasti OIE, ulaganja u prenosnu mrežu, kao i tehničku pomoć za razvoj regulatornog okvira za korišćenje vodonika kao novog energenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari