Đedović: Srbija nema "čarobni štapić" da preko noći ugalj zameni drugim izvorima 1Foto: Emilija Jovanović

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je danas, na otvaranju Beogradskog energetskog foruma, da Srbija ima ambicije da postane punopravna članica Evropske unije (EU) i da prati viziju članica da do 2050. godine energetski sektor bude dekarbonizovan.

Đedović je rekla da Srbija nema „čarobni štapić“ da preko noći dve trećine električne energije koju dobija iz uglja zameni drugim izvorima, da će za to biti potrebne godine i velika sredstva, kao i da je za uspeh ključno planiranje, saopštilo je Ministarstvo.

„U skladu sa tom vizijom planiraćemo razvoj našeg energetskog sektora, na čemu radimo kroz izradu nove Strategije razvoja energetike do 2040. godine sa projekcijama do 2050. godine i Integrisanog nacionalnog plana za energetiku i klimu, za koji očekujemo da bude usvojen u toku ove godine“, kazala je Đedović.

Ona je istakla da će ciljevi biti ambiciozni, ali realni i da je važno da se obezbedi sigurnost snabdevanja, te da proces bude finansijski održiv i socijalno pravedan za rudarski sektor i sve zaposlene u tom sektoru.

Đedović je rekla da je udeo od 45 odsto održivih izvora energije (OIE) realan cilj kad je reč o učešću u proizvodnji električne energije, dok bi kod finalne bruto potrošnje cilj trebalo da bude između 30 i 40 odsto, što zavisi od mnogo faktora i modela energetskog scenarija.

Ministarka rudarstva i energetike navela je da će se više uložiti u solarnu energiju iz proizvodnih kapaciteta u vlasništvu države, u izgradnju hidroelektrane (HE) Bistrica I da se će razmotriti uslovi za gradnju hidroelektrane Đerdap 3.

„Gradićemo i ulagaćemo i u solarnu elektranu Morava, vetroelektranu Kostolac, Vlasinske HE, kao i u revitalizaciju postojećih HE. Zato nam je potrebna jaka državna kompanija, povezivanje sa susedima, kao i udruživanje sa strateškim partnerima koji su najbolji u određenim oblastima i od kojih najviše možemo da naučimo“, rekla je Đedović.

Ona je istakla da postoji podrška Evopske unije i pristup fondovima koje bi trebalo što efikasnije iskoristiti.

Podsetila je da su usvajanjem izmena zakona stvoreni uslovi za uvođenje novih kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, kao i da će investitori imati neophodnu sigurnost i predvidljivost da planiraju svoje projekte uz jasna pravila kad je reč o odgovornosti za balansiranje novih kapaciteta iz OIE, pre svega za komercijalne projekte.

Posebno ohrabruje velika zainteresovanost za programe subvencija za povećanje energetske efikasnosti u domaćinstvima i za dobijanje statusa kupaca-proizvođača.

„Broj kupaca-proizvođača se u poslednjih šest meseci utrostučio i sada ih je više od 1.300, a ukupna snaga ovih elektrana iznosi oko 15,5 megavata“, navela je Đedović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari