Đedović: U prvom tromesečju 2023. poziv za prvu aukciju za vetroelektrane 1foto (BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE SRBIJE/Zoran Petrović)

Ministarstvo rudarstva i energetike će u prvom kvartalu 2023. godine objaviti javni poziv za prve aukcije za vetroelektrane, najavila je danas ministarka Dubravka Đedović na konferenciji u organizaciji Američke privredne komore u Srbiji o poslovnoj klimi i poverenju investitora Deseto prolazno vreme.

„Ministarstvo će doneti trogodišnji plan aukcija u kome će na transparentan način biti prikazana željena dinamika razvoja sektora OIE, što će investitorima olakšati planiranje investicija. Drago mi je što vidim da članice Amčam prepoznaju zelenu agendu kao jedan od prioriteta za ulaganje“, rekla je Đedović.

Ona je podsetila da se u Srbiji danas troši četiri puta više energije od evropskog proseka da bi se proizvela ista jedinica BDP-a, što ukazuje da uštede energije mogu da doprinesu konkurentnosti privrede.

„Trenutno realizujemo ili je u pripremi realizacija velikog broja projekata čija vrednost premašuje 920 miliona evra. Procene govore da će njihovom realizacijom biti ostvarena ušteda od najmanje 950 gigavatsati godišnje, dok će istovremeno biti smanjena emisija gasova sa efektom staklene bašte od blizu 580.000 tona ugljen-dioksida, što je jednako godišnjoj emisiji 320.000 motornih vozila, odnosno 15 odsto emisije CO2 koja nastaje grejanjem domaćinstava“, izjavila je Đedović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari