Direktor Benetona Srbija Flavio Simoneti rekao je juče da će ta kompanija u svojoj fabrici u Nišu u toku sledeće godine zaposliti oko 900, a do kraja 2013. godine ukupno 2.000 radnika. Prema njegovim rečima, Beneton Srbija u Nišu takođe će rekonstruisati oko 40.000 kvadratnih metara i izgraditi oko 25.000 novog fabričkog prostora.


– Mi smo u Niteksu kupili samo teren i zgrade, bez obaveza prema radnicima, tako da sudbina radnika nekadašnjeg Niteksa ne zavisi od nas. Sa nekima od njih radimo intervjue za posao, ali većina će biti mladi radnici, jer se kompletna proizvodnja Benetona razlikuje od one u Niteksu – rekao je Simoneti, odgovarajući na pitanje o sudbini radnika Niteksa koji su se izjasnili za ostanak u Benetonu, „prošli“ testiranje, a još nisu dobili odgovor.

Prilikom obilaska objekata u krugu nekadašnjeg Niteksa, u kojem su učestvovali i gradonačelnik Niša Miloš Simonović i novinari, Simoneti je kazao da u niškom Benetonu Srbija trenutno radi oko 150 radnika i da oni proizvode džempere. Svi oni zaposleni su u firmama koje su kooperanti italijanske kompanije. On je precizirao da Beneton trenutno ima pet kooperanata u Nišu koje „kontroliše, daje prostor i sirovine“. Reč je o društvima koja su nezavisna ili su deo Beneton grupe i sa kojima kompanija sarađuje duže od 30 godina, kazao je. Gradonačelnik Niša Miloš Simonović je dodao da će Beneton po sporazumu koji je potpisao sa gradom i Vladom Srbije u tri godine zaposliti 2.000 radnika, ali da je „njihov plan da u četiri godine zaposle ukupno 2.700 radnika“. On je rekao da saradnja sa Benetonom „ima i nastavak“, tako da očekuje da u narednih desetak dana ta kompanija izabere „lokaciju van kompleksa Niteksa za još jednu fabriku“.

Beneton Srbija u kompleksu nekadašnjeg Niteksa još uvek ruši i rekonstruiše zagrade u kojima će biti otvoreni njeni pogoni, a obuku sadašnjih u budućih radnika obavljaju Benetonovi zaposleni iz okolnih zemalja.

U Niš dolazi „veliki kineski investitor“

– U toku su razgovori sa velikim kineskim investitorom, kao i sa investitorima iz Nemačke i Belgije koji žele da investiraju u Niš. Veliki kineski investitor želi da ulaže u obnovljive izvore energije u niškom regionu, a kompanije iz Belgije i Nemačke posluju u oblasti zaštite životne sredine, odnosno auto-industrije. Siguran sam da ćemo sa tim kompanijama brzo potpisati pismo o namerama – rekao je gradonačelnik Simonović, ne želeći da otkriva nazive kompanija jer „još nije došlo do finalne realizacije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari