Do početka sledeće godine proizvodnja ruske nafte pada za 20 odsto 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Prema Međunarodnoj agenciji za energetiku (IEA), ruska proizvodnja nafte trebalo bi da padne za otprilike 20 odsto do početka sledeće godine, kada zabrana uvoza u Evropsku uniju stupa na snagu, prenosi magazin “Nedelja” Nacionalnog naftnog komiteta Srbije, pozivajući se na Blumberg.

Postepeni pad počeće već ovog meseca pošto Rusija smanji preradu, a ubrzaće se kako embargo stupi na snagu, navodi IEA u izveštaju o tržištu.

Ta agencija očekuje da će do početka 2023. smanjenje ruske proizvodnje biti blizu dva miliona barela dnevno, uprkos oporavku u poslednjih nekoliko meseci.

Evropska unija će od 5. decembra zaustaviti većinu kupovine sirove nafte iz Rusije u skladu sa sankcijama zbog vojne intervencije u Ukrajini. Od 5. februara stupa na snagu zabrana EU za isporuku ruskih naftnih proizvoda.

Prema procenama IAE oko milion barela naftnih derivata i 1,3miliona barela ruske sirove nafte na dnevnom nivou moralo bi da nađe nove kupce zbog planiranih ograničenja EU.

Ruska proizvodnja nafte porasla je u poslednja tri meseca, dostigavši skoro 10,8 miliona barela dnevno u julu usred veće domaće prerade sirove nafte i snažnog izvoza dok zemlja preusmerava tokove sirove u Aziju.

Kako su zapadne nacije i njihovi saveznici nametnuli nekoliko talasa energetskih sankcija Rusiji, ta zemlja uspešno preusmerava svoj izvoz sirove nafte u Aziju.U junu je Kina po prvi put pretekla EU i postala vodeće tržište za rusku naftu. Azijska država uvozila je 2,1 milion barela dnevno upoređenju sa 1,8 miliona barela u EU, navodi se u izveštaju IAE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari