Do sada sklopljeno oko 3.400 ugovora: Kako su prošlogodišnje izmene propisa doprinele većem broju prozjumera? 1Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Porastu broja kupaca-proizvođača električne energike doprinele su prošlogodišnje izmene propisa, kojima se uređuju porezi i naknade koje plaćaju prozjumeri. To je omogućilo da se obračun poreza i naknada ne vrši na preuzetu električnu energiju iz mreže, nego na razliku isporučene i preuzete električne energije, rečeno je na 3. Međunarodnoj stručnoj konferenciji „Pozjumeri dve godine posle“.

Kako je objašnjeno, kroz planirane izmene Zakona o energetici, tokom ove godine, biće uspostavljen pravni okvir za aktivne kupce, koji će proizvedenu zelenu energiju koristi za sopstvene potrebe, a višak da moći da prodaju na tržištu. Biće, takođe, unapređene procedure priključenja.

U Srbiji intenzivno raste interesovanje za dobijanje statusa kupca-proizvođača električne energije i do sada je sklopljeno oko 3.400 ugovora sa građanima, firmama i ustanovama, dok je u procesu obrade za priključenje fotonaponskih sistema još oko 2.000 potencijalnih prozjumera.

Novi koncept je uveliko zaživeo, a planira se uvođenje i nove kategorije aktivnih kupaca koji će viškove energije moći da prodaju na tržištu, rečeno je na 3. Međunarodnoj stručnoj konferenciji „Pozjumeri dve godine posle“ koju je Energija Balkana organizovala uz institucionalno pokroviteljstvo Ministarstva rudarstva i energetike, a u saradnji sa Elektroprivredom Srbije AD i Privrednom komorom Srbije – Privrednom komorom Beograda.

Pomoćnica ministra za energetsku efikasnost i klimatske promene u Ministarstvu rudarstva i energetike Maja Vukadinović istakla je da da je energetska samostalnost upotrebom solarne energije korisna svima, kako domaćinstvima i privredi, tako i državi.

„Upravo to predstavlja jedno od oruđa pomoću kojeg možemo uključiti veliki broj građana u energetsku tranziciju. Među prozjumerima imamo manastire, Žiču kao najpoznatiji, osnovne i srednje škole, privredu, industrijske i javne objekte, a u planu je i da se na zgradu Vlade Srbije postave paneli snage 100 kilovata. U poslednjih godinu i po dana broj kupaca proizvođača je u neprekidnom porastu – sada ih je oko 3.100, sa instalisanom snagom od 52 megavata. A pre samo godinu i po ih je bilo sedam puta manje, dok se instalisana snaga od tada povećana 8,5 puta”, rekla je Vukadinović.

Ističući i da su porastu broja kupaca proizvođača doprinele prošlogodišnje izmene propisa, kojima se uređuju porezi i naknade koje plaćaju kupci-proizvođači, Vukadinović je objasnila da je to omogućilo da se obračun poreza i naknada ne vrši na preuzetu električnu energiju iz mreže, nego na razliku isporučene i preuzete električne energije.

„Na taj način, značajno se smanjuje osnovica za plaćanje poreza i naknada, ali i pozitivno utiče na brzi povraćaj investicije, što daje još veći podstrek građanima da instaliraju panele”, dodala je Vukadinović.

Uz izmene regulative država daje i bespovratna sredstva kroz program Čista energija i energetska efikasnost za građane Srbije.

„Do sada je oko 500 domaćinstava dobilo subvencije za izgradnju solarne elektrane, ili oko 22 odsto ukupnog broja domaćinstava koja su prozjumeri”, navela je pomoćnica ministra.

Vukadinović je najavila i da će se kroz planirane izmene Zakona o energetici, tokom ove godine, uspostaviti pravni okvir za aktivne kupce, koji će proizvedenu zelenu energiju koristi za sopstvene potrebe, a višak da moći da prodaju na tržištu.

Ona je dodala i da će se sprovesti i mere za unapređenje procedure priključenja, naročito na distributivnom nivou, gde je cilj digitalizovan i transparentan postupak priključenja za elektrane i prozjumere.

Pored građana i privreda zainteresovana da bude prozjumer

Pomoćnik direktora Privredne komore Srbije Vidosava Džagić istakla je da tema prozjumera izaziva pažnju kompletne privrede Srbije, posebno industrije zbog izazova smanjenja troškova energije, energetske stabilnosti i energetske efikasnosti, ne samo na nivou kompanija već na nivou zajednice i cele države.

Dodala je da je za privredu važno da dalje unapređujemo ove energetske kapacitete i zbog održanja konkurentnosti i postizanja ciljeva dekarbonizacije.

Savetnik generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Milan Radunović rekao je da je sve veće interesovanje i rast broja kupaca proizvođača iz obnovljivih izvora energije.

„Za dve godine Elektroprivreda Srbije je potpisala je više od 3.400 ugovora za oko 53 megavata snage. Do sada je impresivnih 20 miliona kilovat-sati isporučene zelene energije”, rekao je on.

Naglašavajući da je, prema poslednjim podacima, 2.400 domaćinstava na krovovima svojih kuća postavilo solarne panele, Radunović je istakao i to da je više od 930 proizvodnih objekata u sektoru privrede instaliralo solarne sisteme za svoje potrebe.

On je naveo da su solarne panele postavile i mnoge ustanove, škole, vrtići, studentski centri, manastiri, instituti uz subvencije lokalnih samouprava. Odnedavno, priključena je i prva prava stambena zajednica u Nišu.

„EPS će uvek biti podrška i građanima i kupcima proizvođačima. Planiranjem i razvojem novih projekata, EPS je posvećen razvoju obnovljivih izvora i stvaranju uslova za povećanje njihovog udela u proizvodnji električne energije. OIE imaju budućnost u Srbiji i to ne samo kroz velike projekte vetroparkova i solarnih elektrana i kapacitete za balansiranje njihove proizvodnje, poput Reverzibilne hidroelektrane Bistrica, već i kroz mnoštvo malih projekata prozjumera, koji mogu biti svuda oko nas,” rekao je on.

Direktorka Sektora za upravljanje kupcima-proizvođačima u EPS Ivana Đorđević rekla je da je ta institucija nastojala da učini mnogo toga da motiviše kupce.

Kako je objasnila, onima koji se opredele za elektronsku dostavu računa obračunava se popust svakog meseca od 50 dinara i koristi ga više od 700 domaćinstava prozjumera.

„Kupcima prozjumerima iz kategorije domaćinstava omogućili smo i popust od pet odsto na utrošenu električnu energiju za redovno izmirenje obaveza“, kazala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari