Dodik prodaje Elektroprivredu zarad podrške Vučića? 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Da li je za Republiku Srpsku dobro da proda svoju Elektroprivredu predmet je spora u tamošnjim političkim krugovima dok s druge strane stručna javnost smatra da bi Srbija, koja je za to zainteresovana, profitirala kupovinom tog preduzeća.

Poslanik u Klubu Srpske demokratske stranke u Skupštini Republike Srpske Nebojša Vukanović postavio je juče pitanje vlastima Republike Srpske da li je tačno da nameravaju da Srbiji prodaju Elektroprivredu RS.

– Da li namerno uništavate svako preduzeće iz sistema Elektroprivrede Republike Srpske kako bi ga prodali predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da vas ponovo podrži za još jedne izbore – rekao je Vukanović na sednici Skupštine Republike Srpske.

Dobro obavešteni izvor Danasa u zbivanja u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini ističe da je tačno da je Srbija zainteresovana da državno preduzeće Elektroprivreda Srbije postane vlasnik Elektroprivrede Republike Srpske, ali da Beograd nije jedina zainteresovana strana za takvu akviziciju.

Podsetimo da je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić prošle godine izjavio da je Srbija spremna da kupuje elektroprivredna preduzeća u okruženju dodavši da je to i političko pitanje jer do prodaje neće doći ako komšije ne budu želele to da učine.

Privatizacioni savetnik Branko Pavlović ističe za Danas da je integracija EPS i Elektroprivrede Republike Srpske nešto što je ekonomski isplativo te da se tom procesu tamošnja opozicija protivi iz čisto političkih razloga.

– Jednostavno sredstva dobijena prodajom tamošnje Elektroprivrede bi bila značajna za budžet Republike Srpske jer bi ga to ojačalo i unapredilo u velikoj meri. Upravo je to ono što je upereno protiv interesa opozicije i to je jedini razlog što se ona protivi prodaji. Da je kojim slučajem na vlasti politička opcija koja se sada tome protivi bi bez razmišljanja prodala Elektroprivredu Republike Srpske. Ne postoje dakle strateški razlozi zbog čega je ona neprihvatljiva za opoziciju već su oni isključivo politički. S druge strane, reč je o sistemima koji se faktički naslanjaju jedan na drugi i sigurno bi u poslovnom smislu značilo da budu objedinjeni odnosno da posluju u okviru Elektroprivrede Srbije – navodi Pavlović.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić smatra da bi kupovina Elektroprivrede Srbije od strane EPS-a bila odličan poslovni potez.

– Reč je o kompatibilnim sistemima kao što su i svi sa prostora bivše Jugoslavije tako da je njihovo objedinjavanje nešto što bi unapredilo rad i poslovanje EPS-a. Elektroprivreda Republike Srpske raspolaže sa značajnim hidropotencijalima, što je veoma važno za EPS koje mora da razmišlja i o tome da su neka od njegovih proizvodnih postrojenja zastarela i da bi ih trebalo ugasiti. Stoga je pronalaženje zamenskih kapaciteta nešto što se nameće kao nasušna potreba. Kupovina Elektroprivrede Republike Srpske je upravo prilika za to – objašnjava Savić.

Naš sagovornik dodaje da ukoliko se ukaže prilika za to EPS svakako treba da kupi Elektroprivedu Republike Srpske pod uslovom da cena bude razumna i prihvatljiva.

– S tehničke tačke ne postoji nijedan razlog da ta akvizicija ne bude obavljena. Kada je pak reč o finansijama, mora se voditi računa o tome da cena bude realna kao i da država Srbija poseduje potrebna novčana sredstva kako bi do kupovine moglo da dođe – zaključuje Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari