Donacija EU od 8,8 miliona evra Beogradu i kredit EBRD za rekonstrukciju zgrade Hitne pomoći 1Foto; FoNet/Ana Paunković

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić i regionalni direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli potpisali danas ugovor o donaciji Evropske unije (EU) vrednoj 8,8 miliona evra i kreditu od pet miliona evra EBRD za rekonstrukciju zgrade Hitne pomoći.

Šapić je istakao da se nada da će i u budućnosti biti sličnih investicija EU i dodao da će učiniti sve da gradska vlast opravda poverenje EU.

Kolanđeli je rekao da su zgrade sa viskom energetskom efikasnošću izuzetno važne jer se tokom vremena same otplaćuju, veoma su korisne za one koje u njima obitavaju, čistije su i udobnije.

Ambasador EU u Srbiji Emanuel Žiofre naveo je da se deo rekonstrukcije zgrade Hitne pomoći odnosi na unapređenje energetske efikasnosti tog objekta.

On je istakao da je energetska efikasnost najčistiji način rešavanja klimatskih promena i dodao da studije pokazuju da je oko 75 odsto svih objekata u Srbiji energetski neefikasno što negativno utiče i na ekonomiju i na životnu sredinu.

Žiofre je podsetio da je, pored rekonstrukcije zgrade Hitne pomoći, EU donirala 36 miliona evra za izgradnju Dečje bolnice Tiršova 2.

Dodao je da će EU pomoći i rekonstrukciju Studentske poliklinike, Studentske bolnice i Biblioteke grada Beograda.

Žiofre je istakao da će jedan od vodećih projekata u zdravstvenoj infrastrukturi biti rekonstrukcija Vojnomedicinske akademije koju će EU pomoći sa 5,2 miliona evra bespovratnih sredstava.

Dodao je da će se uskoro preći iz pripremne u fazu realizacije rekonstrukcije VMA za koju je obezbeđeno 100 miliona evra, što bi trebalo da učini energetski efikasnu najveću zdravstvenu ustanovu u regionu.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević rekla je da će rekonstrukcija zgrade Hitne pomoći, osim poboljšane energetske efikasnosti, ubrzati odgovore na pozive građana i povećati kapacitete medicinskog osoblja da brže odgovore na pozive.

Dodala je da će tokom rekonstrukcije biti izgrađen i dodatni objekat za edukaciju medicinskih radnika u domovima zdravlja kako bi mogli da priskoče u pomoć.

Miščević je rekla da će biti izgrađena i nova prijemno-trijažna služba, što će povećati brzinu reakcije medicinskog osoblja.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić je navela da će zgrada Hitne pomoći nakon rekonstrukcije imati ukupno 12.000 kvadratnih metara, što je više nego što ima danas.

Dodala je da će se rekonstrukcija odvijati u dve faze i da će u drugoj fazi biti izgrađen edukativni centar u kome će zaposleni Hitne pomoći organizovati kurseve za lekare, medicinske sestre i vozače u Hitnoj pomoći kako bi oni mogli da ukažu naprednu prvu pomoć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari