Donji Milanovac: Ove godine beleži se porast pristajanja rečnih putničkih kruzera u odnosu na prošlu 1Footo: J. B. K.

Donji Milanovac je jedno od par međunarodnih putničkih pristaništa u Srbiji na koja pristaju inostrani, rečni putnički kruzeri. Prošle godine je pandemija zaustavila pristajanja rečnih kruzera, ove je godine pristalo 97 brodova sa oko 19 hiljada putnika, a nadu da će iduće godine biti znatno bolje lučkom operatoru i turističkim poslenicima uliva najava da će broj rečnih kruzera biti na nivou 2019. inače rekordne godine po broju pristajanja i putnika.

Prema podacima Agencije za upravljanje lukama na šest međunarodnih putničkih pristaništa u Srbiji ostvareno je 1.542 pristajanja kruzera i 208.797 prelazaka obale.

Na međunarodnom putničkom pristaništu u Beogradu zabeležena je gotovo polovina ukupnog broja pristajanja – 753.

U Donjem Milanovcu je sezona pristajanja 2019. završena sa 249 pristajanja i 34.260 ukrcanih i iskrcanih putnika.

Pandemija je prošle godine zaustavila rečne kruzere i, kako saznajemo u JKP „Donji Milanovac“, inače lučkog operatora, nijedan inostrani putnički brod se nije zaustavio na pristaništu u Donjem Milanovcu.

Ovogodišnja nautička sezona po rezultatima nije ni blizu onima iz 2019. godine, ali poboljšanja ima.

-Prvi rečni kruzer pristao je u Donjem Milanovcu 12. jula, a poslednji 25. novembra. Ukupno je pristalo 97 kruzera i svaki je u proseku imao oko 200 putnika. Prema najavama za iduću godinu, očekuje se da će ih biti znatno više, između 270 i 280 – kaže za Danas direktor JKP „Donji Milanovac“ Saša Librić.
Putnici koji su se iskrcavali, prema odluci Kriznog štaba, morali su da imaju potvrdu o negativnom antigenskom testu.

Donji Milanovac: Ove godine beleži se porast pristajanja rečnih putničkih kruzera u odnosu na prošlu 2
Foto: J. B. K.

Dobar deo njih imao je organizovani obilazak arheološkog lokaliteta Lepenski Vir.

Uz opasku da je 2021. godina, kao i prethodna, bila obeležena specifičnim uslovima u turističkim kretanjima koji su uslovljeni pandemijom, direktor Turističkog prostora „Lepenski Vir“ Vladimir Nojković kaže da su u poseti ove godine dominirali turisti sa kruzera.

-Za razliku od 2019. godine kada je Lepenski Vir posetilo oko 64 hiljade posetilaca, ove i prethodne godine je to drastično manje. Prošle godine je ostvareno oko 28 hiljada poseta, gde su najveći udeo činili domaći individualni posetioci. Ove godine je broj poseta oko 26 hiljada, ali se struktura polako menja, tako da su domaći turisti smanjili dolaske, dok su polako počeli da se vraćaju turisti sa rečnih kruzera, koji su u 2019. godini činili najdominantniju grupu posetilaca – ističe Nojković.

Po njemu, povratak rečnih kruzera u drugoj polovini 2021. godine daje za pravo da budu optimisti i da sa više entuzijazma čekaju sledeću godinu.

-Pored rečnih kruzera, mi se iskreno nadamo da će i druge kategorije posetilaca ponovo početi da nas posećuju i tu pre svega mislimo na đačke ekskurzije i na naše susede iz Rumunije, koji sve više posećuju ovaj deo Srbije – rekao nam je Vladimir Nojković.

Većem broju putnika iduće godine nadaju se i Donjomilanovčanke, koje izrađuju i na uređenom prostoru na pristaništu, prodaju suvenire, ukrasne predmete, košulje, haljine sa narodnim motivima ovog kraja.

Nekima je to dopuna kućnog budžeta, a nekima jedini izvor prihoda.

Dragici Mulej je, uz muževljevu penziju, ovo jedini prihod jer je od 2003. godine, kada je, uz socijalni program, napustila Industriju za preradu Majdanpek, bez stalnog zaposlenja.

– Čitave zime spremam ono što ću prodavati inostranim turistima. Ima tu i stolnjaka i haljina i košulja, sa vezom ili heklanim detaljima. Najbolji kupci su nam Amerikanci, a turisti iz pojedinih evropskih zemalja hoće i da se cenjkaju. Zadovoljna sam kad prodam makar jednu stvar, nije sa svakim brodom isto – neki put je bolje, neki put slabije. Uglavnom, uspem da na ovaj način obezbedim dovoljno para da kupim ogrevno drvo za grejnu sezonu, što nije mala stvar. Prošle godine nije bilo pristajanja brodova i to smo osetili u kućnom budžetu – ispričala nam je Dragica Mulej.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari