Rekordan broj pristalih rečnih kruzera u Donjem Milanovcu i Golupcu 1Foto: J. B. K.

Posle dvogodišnjih sporadičnih uplovljavanja kruzera, prouzrokovanih pandemijom kovida, ovogodišnja nautička sezona u Donjem Milanovcu i Golupcu, dva međunarodna putnička pristaništa u Donjem Podunavlju, po broju pristalih rečnih kruzera veća je nego rekordne 2019. Najave za iduću godinu ulivaju optimizam.

Donji Milanovac je jedno od par međunarodnih putničkih pristaništa u Srbiji na koja pristaju inostrani, rečni putnički kruzeri.

Pandemija je 2020. zaustavila pristajanja rečnih kruzera, prošle godine je u Donjem Milanovcu pristalo 97 brodova sa oko 19 hiljada putnika, a ove je, prema podacima lučkog operatera JKP Donji Milanovac, pristalo 266 inostranih brodova.

Na pristaništu u Golupcu, koje je u okviru Tvrđave Golubac, u 2022. godini pristalo je 220 rečnih kruzera sa 13.500 turista, saznaje Danas od direktorke Tvrđave Golubac Iskre Maksimović.

Rekordan broj pristalih rečnih kruzera u Donjem Milanovcu i Golupcu 2
Rečni kruzer u Tvrđavi Golubac/ Foto: FB Tvrđava Golubački grad

-Bila je ovo dobra sezona, iako na početku nije obećavala. Na startu sezone pristajali su kruzeri sa manjim brojem putnika, ali kako je sezona odmicala tako se i broj turista na kruzerima povećavao, pa su tokom jeseni na kruzerima bili puni kapaciteti odnosno, između 100 i 140 putnika – kazala nam je Iskra Maksimović.

Arheološki lokalitet Lepenski Vir čija poseta se nalazi u programu više kruzing kompanija, ove godine zabeležio je 11.826 posetilaca u okviru grupnih poseta, a u ovoj cifri skoro 80 odsto učestvuju turisti sa inostranih kruzera.

-Iako je pristalo više rečnih kruzera nego 2019. godine, manje putnika sa brodova je posetilo Lepenski Vir. Na kruzerima je bilo manje putnika, a i broj onih koji su izlazili na kopno sa brodova bio je manji. Pre pandemije grupe turista sa kruzera koje su obilazile Lepenski Vir imale su po 40 i 50 osoba, a ove godine grupe se bile manje, čak i po 20 ljudi. Prisutna je bila rezervisanost i bojazan, pretpostavljamo da je tome razlog bio korona virus – kaže za Danas direktor Upravljača turistićkog prostora “Lepenski Vir” Vladimir Nojković.

Kaže nam, takođe, da će prema postojećim najavama, iduća nautička sezona biti bolja, kako po broju pristajanja, tako i po broju putnika na kruzerima.

I direktorka Tvrđave Golubac, Iskra Maksimović, kaže da bi prema najavama kruzer kompanija trebalo očekivati veći broj pristajanja nego što ih je bilo u 2022. godini.

Do konkretnih brojki i rasporeda pristajanja za sledeću godinu, u JKP “Donji MIlanovac” lučkom operateru donjomilanovačkog pristaništa nedavno završenu nautičku sezonu ocenuju povoljno.

– S obzirom na korona virus koji je učinio svoje u protekle dve godine, ovo je vrlo dobar povratak u oblasti nautičkog turizma za 2022. godinu – ocenili su nadležni u lučkom operateru.

Kovid restrikcije i te kako su imale posledice i na kruzer kompanije, neke su propale, neke su promenile vlasnike, tržište nije tako jedinstveno kao što je bilo pre korone i kruzer kompanije se prilagođavaju, kažu naši sagovornici,

Verovatno i da će biti potrebno vreme da se ovo tržište vrati, ali ovogodišnji rezultati ulivaju optimizam da je krenulo uzlaznom linijom.

Posledice kovid restrikcija biće potrebno vreme da se u potpunosti povrati ovo tržište, ali važno je da je krenulo.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari