Arheološke radionice za decu u Donjem Milanovcu 1Foto: Fondacija "Neozoik"

Nakon osnovaca iz Gamzigrada i Zvezdana, i učenici Osnovne škole “Vuk Karadžić” iz Donjeg Milanovca imaće priliku da se kroz arheološke radionice “Arheonice” upoznaju sa arheološkim nasleđem Đerdapa i da spoznaju drevni svet koji ih okružuje, uz pomoć arheologa iz Neozoik fondacije, koji se inače bave edukacijom mladih i promocijom arheologije i kulturnog nasleđa.

Fondacija “Neozoik” iz Pančeva uz podršku projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ u aprilu nastavlja sa programom „Arheonica“ – arheoloških radionica namenjenih deci osnovnoškolskog uzrasta.

„Arheonice“ će biti održane od 19. do 23. aprila u OŠ „Vuk Karadžić“ u Donjem Milanovcu, u saradnji sa Upravljačem turističkog područja Lepenski vir.

Donjomilanovački đaci biće u prilici da se oprobaju u ulozi arheologa istraživača na radionicama obrade raznolikog arheološkog materijala – keramike, životinjskih i ljudskih skeletnih ostataka. Kroz radionice će im biti približena priča o značaju kulturnog nasleđa i njegovoj zašititi na prime rima koji su im poznati – arheološkim lokalitetima iz Đerdapa – kaže za Danas  Tamara Šarkić iz Fondacije „Neozoik“.

Osim radionica, đacima će biti organizovan i izlet do arheološkog lokaliteta Lepenski vir.

Tim Fondacije Neozoik, koji čine mladi stručnjaci arheolozi i studenti arheologije , nije zaboravio ni starije Donjomilanovčane.

U saradnji sa JP „Nacionalni park Đerdap“ upriličiće tribinu o arheološkom blagu Đerdapa praćenu projekcijom filma „Nemački ašov na Đerdapu“ koji je nagrađivan na međunarodnim festivalima dokumentarnog filma i koji je nedavno prikazan na Martovskom festivalu u Beogradu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari