Pristajanjem rečnog kruzera “Viking lif” u Golupcu i Donjem Milanovcu započela ovogodišnja nautička sezona u Donjem Podunavlju 1Foto: J. B. K.

Na pristanište u Donjem Milanovcu ove godine, prema najavama, pristaće između 350 i 360 inostranih rečnih kruzera, a nešto manje – 200 u kompleksu Tvrđave Golubački grad. Nautičku sezonu u Donjem Podunavlju otvorio je „Viking lif“, kompanije „Viking river kruz“ na kome su mahom bili turisti iz SAD koji je u nedelju, 19. marta pristao u Golupcu i Donjem Milanovcu.

Prošla godina bila je rekordna kada je u pitanju broj rečnih kruzera koji su pristali u Donjem Milanovcu i Golupcu, čime je praktično najavljen oporavak nautičkog turizma nakon pandemijskih godina.

Na pristanište u okviru Tvrđave Golubac u 2022. godini pristalo je 220 rečnih kruzera, nešto više – blizu 270 bilo je u Donjem Milanovcu.

Ove će ih godine biti više, pa se računa da će prošlogodišnji rekord biti oboren.

Pristajanjem rečnog kruzera “Viking lif” u Golupcu i Donjem Milanovcu započela ovogodišnja nautička sezona u Donjem Podunavlju 2
Viking Lif na pristaništu u D. Milanovcu/Foto: J. B. K.

-U najavi, biće između 350 i 360 pristajanja u Donjem Milanovcu, u aprilu stiže ažururan spisak pristajanja. Spremno dočekujemo novu nautičku sezonu koja će trajati do kasnog novembra – rekli su za Danas nadležni u JKP Donji Milanovac koje je lučki operater donjomilanovačkog pristaništa.

Ovogodišnju nautičku sezonu u Golupcu i Donjem Milanovcu otvorio je rečni kruzer “Viking lif” kompanije „Viking river kruz“ najveće kompanije za krstarenje na Dunavu, koja je ove godine najavila 30 odsto više pristajanja nego prošle.

-Za sada imamo 200 pristajanja, verovatno će biti isto kao prošle godine, 220. Mi smo zadovoljni i da ostane na prošlogodišnjem nivou – kazala nam je direktorka Tvrđave Golubački grad, Iskra Maksimović.

Na “Viking lifu” najviše je bilo putnika iz SAD, a na putovanje Dunavom krenuli sui turisti iz Kanade, Švajcarske, Velike Britanije, Nemačke.

-Prema najavama u ovoj sezoni biće više kruzera sa turistima iz SAD u odnosu na prethodnu godinu. Osim što je najavljen veći broj pristajanja rečnih kruzera, nije zanemarivo ni to što će na brodovima biti više putnika nego 2022. kada je malo turista sa kruzera izlazilo na kopno – kaže nam direktor Turističkog prostor Lepenski Vir, Vladimir Nojković, dodajući da još uvek nemaju konačnu listu.

Podseća i da, iako je prošla godina bila rekordna po broju pristalih rečnih kruzera, turista je bilo za 40 manje.

-Bilo je manje putnika na brodovima, bila je prisutna i bojazan zbog korona virusa, te je sve za posledicu imalo da su grupe turista sa kruzera koje su obilazile Lepenski Vir bile prepolovljene u odnosu na grupe pre pandemije – pojašnjava Nojković.

Pristajanjem rečnog kruzera “Viking lif” u Golupcu i Donjem Milanovcu započela ovogodišnja nautička sezona u Donjem Podunavlju 3
Povratak sa izleta/Foto: J. B. K.

Turisti sa “Vikng lifa” obišli su Tvrđavu Golubac i arheološki lokalitet Lepenski Vir i kratku relaciju između Golupca i Donjeg Milanovca prevalili autobusom, da bi se ponovo ukrcali na kruzer i nastavili putovanje nizvodno, kroz Đerdapsku klisuru.

U Donjem Milanovcu su ih po tradiciji, sačekale meštanke koje izrađuju ručne radove i suvenire i koje se takođe nadaju da će nautička sezona biti uspešna i za njih.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari