Dostavljači nezadovoljni uslovima rada: Traže isplatu za pređenu, a ne najkraću rutu 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Poslednjih dana dostavljači Volta postali su još vidljiviji na ulicama. Ne zbog porasta broja narudžbina, nego zato što su nezadovoljni uslovima rada pa protestuju kako bi ostvarili svoja prava.

Kako su nam u dopisu, koji su u petak ostavili na prijavnici naše kuće, objasnili, protestuju jer je „Volt“ na svojoj platformi promenio način obrade zarade dostavljača, pa su umanjene 20 do 30 odsto. Izmađu ostalog tražili su i da se osnovica za svaku isporuku sa 180 vrati na 200 dinara, da se pređena distanca računa po putu, a ne vazdušnom linijom, bolje uslove rada i poboljšanje aplikacije.

Kažu da su se pisanim putem obraćali manadžmentu, ali kako odgovor nisu dobili, organizovali su proteste. Dogovorili smo se da ih snimimo, ali se danas u zakazanom terminu niko od radnika „Volta“ nije pojavio, niti su se više javljali na naše pozive.

U Udruženju dostavljača objašnjavaju da samo jedna od platformi za dostavu plaća radni sat 300 dinara i dostavu 150 dinara. Zarada kod ostalih zavisi isključivo od broja isporuka.

„Kod njih vam je vreme novac, što više dostava više para. I oni vam daju neke bonuse, na osnovu tih bonusa vi jurite kao zombiji po gradu da bi stigli te bonuse. Znači imate faktor oko jurnjave bonusa, čekate restoran da završi hranu, nemate dobru adresu na aplikaciji, jurite da tražite vlasnika da dođe, znači sve to vama otežava tu brzinu stizanja dostave. A pazite to je za sedam dana uslov da stignete 180 dostava da bi vam se isplatio rad, što je nenormalno. Ljudi rade po 12-13 sati“, kaže Ljubomir Perić iz Udruženja dostavljača vozača Srbije.

Odgovor nismo dobili ni od menadžmenta „Volta“, ali smo nezvanično saznali da u kompaniji smatraju da je u protestu svega nekoliko desetina radnika i da nikakav pisani dopis od štrajkača nisu dobili. Tvrde da će svakom radniku biti plaćeno onoliko kilometara koliko je prešao.

„Kada dobije dostavu on je dobije tamo gde je nosi, kada je odnese on sada ne zna više šta je obračunato njemu, to sam čuo iz razgovora sa momcima koji protestuju, oni više ne znaju šta je njima obračunato, šta je obračunato vama kao klijentu, a šta ide aplikaciji. Mi jedino što znamo iz pouzdanih izvora da restorani plaćaju od 25 do 30 odsto od bruti poizvoda aplikaciji“, kaže Perić.

Sudeći po novinskim člancima, bolja situacija za dostavljače nije ni u svetu. Dok su bili junaci za vreme korone, u nekim zemljama građani su ih čak i aplauzom pozdravljali, sada uglavnom rade za napojnice koje su sve manje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari