Drakulić: EPS nam tražio 2,7 puta veću cenu; EPS: Da nije Vučića bilo bi i skuplje 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO

Do kraja godine ostalo je 25 dana i samo toliko deli srpske privrednike od trenutka u kom će im Elektroprivreda Srbije skoro utrostručiti račun za struju i time pod katanac odvesti 30 odsto firmi u državi.

Tako bar tvrdi Zoran Drakulić, predsednik kluba Privrednik i vlasnik Point grupe, čija su upozorenja o predstojećem strujnom udaru na domaća preduzeća, dovela do oštre polemike sa EPS-om, u kom za Danas kažu da ovaj biznismen neargumentovano kritikuje politiku predsednika i Vlade Srbije.

U tekstu objavljenom u NIN-u Drakulić navodi da je mu je od EPS-a stigao predlog da u 2022. godini njegovo preduzeće Bio energy point plaća 2,7 puta veću cenu struje od dosadašnje, odnosno za 170 odsto više. Drakulić upozorava da bi takav ishod ugrozio ne samo njegovo preduzeće, već i konkurenciju došlo bi do gašenja firmi koje ne mogu da se nose sa troškovima, do ugrađivanja poskupljenja u cene proizvoda i naposletku do još veće inflacije.

Reagujući na navode ovog privrednika, EPS je Drakulićeve tvrdnje markirao kao neobaveštene ili zlonamerne. Naime, EPS tvrdi da štiti domaću privredu uprkos energetskoj krizi, i da firma Bio energy point ne plaća struju po 2,7 puta većoj ceni nego ranije.

Drakulić na to podseća nije ni rekao da sada plaća struju koja je 2,7 puta veća od prethodne cene, već da je bilo reči o ponudama koje se testiraju za 2022. godinu.

Saopštenje EPS-a je neupućeno ili tendenciozno usmereno na skretanje pažnje sa pokušaja u najavi, navodi u svom kontra-saopštenju Drakulić, naglašavajući da to ne sme biti praksa najmoćnijeg i najprofitabilnijeg srpskog javnog preduzeća.

Ne znam da li planiraju da sprovedu to što nude za narednu godinu, ne samo meni već svim kompanijama ili samo testiraju. EPS je napisao da lažem da plaćam 2,7 puta više struju što nigde nisam naveo – ja sam govorio o narednoj godini. Mi sada svi imamo ugovore do kraja godine sa starim cenama, a u odnosu na te cene ono što su nam nudili da potpišemo za narednu godinu je bilo 2,7 puta više. Ne pada nam na pamet to da potpišemo, bolje nam je da stanemo i otpustimo radnike. Tako nećemo da radimo, kazao je Drakulić za Danas.

“Tendenciozni komentari EPS-a”

“Sa velikim interesovanjem sam čitao, očekivano, saopštenje EPS-a. Izgleda mi kao da niste pažljivo pročitali moj autorski tekst iz NIN-a. Niste dobro pročitali ili to komentarišete tendenciozno da skrenete pažnju sa „pokušaja u najavi“. Ovo ne sme da bude praksa najmoćnijeg i najprofitabilnijeg srpskog javnog preduzeća”, navodi Zoran Drakulić u odgovoru na reakciju EPS-a na njegove tvrdnje.

“Nigde nisam napisao da već plaćamo struju koja je 2,7 puta veća od one prethodne cene. Jasno sam naglasio da se radi o ponudama koje „testirate“ za 2022. godinu. Većina privrede ima ugovore koji su godišnji i ističu 31.12. 2021. Drago mi je što je moj tekst privukao ovoliku pažnju i što su se javno oglasili i drugi privrednici i privredna udruženja i potvrdili moje navode.

Neobavešten sigurno nisam što je dokaz i moj tekst u NIN-u. Zle namere normalno nema, jer sam sve ovo pisao u cilju zaštite već dovoljno namučene srpske privrede sagledavajući dalekosežne posledice drastičnog povećanja cena u 2022. godini. Verovatno nije trebalo ni da se ponovo oglašavam po vašem „malicioznom zatrpavanju“, ali je vredno zbog istine”, navodi Drakulić u odgovoru EPS-u.

Da bi jedina opcija bilo zatvaranje, ako bi struja za privredu od naredne godine poskupela za 170 odsto, smatra i Privredna komora Srbije.

Ako dođe do tolikog poskupljenja, zatvaramo firmu – nema dalje. Štetnost je ogromna, i ovako se sve radi na žilet sa cenama. Ne vidim neko drugo rešenje, svi proizvodi će da poskupe, a tog trenutka kad sve cene odu nagore teško da će iko išta da kupuje više. Inflacija ide pa ide, borićemo se svi dokle možemo, a mi kao Privredna komora smo bespomoćni, kaže za Danas Marko Čadež, predsednik PKS.

Još u oktobru ove godine srpski privrednici su upozoravali na opasnost enormnog rasta naplata za električnu energiju, što može da dovede do skoka cena većine proizvoda i usluga, ali i ugrožavanja poslovanja velikog broja firmi.

Elektroprivreda Srbije tvrdi da ponude za kupce još uvek nisu formirane, te da se o tome još uvek ne može raspravljati.

Tendenciozna predviđanja ne možemo komentarisati, jer ponude za kupce za 2022. godinu u ovom trenutku nisu formirane, a biće donete u dogovoru sa nadležnim organima, upravo kako bi jedini u regionu zaštitili privredu. Tako da apsolutno nisu tačni navodi Zorana Drakulića da je njegova kompanija dobila ponudu za snabdevanje u sledećoj godini po 2,7 puta višoj ceni, naveo je EPS u odgovoru za Danas.

EPS ukazuje da privreda Srbije ni do sada nije bila oštećena odlukama Elektroprivrede Srbije kao ni privrednik Drakulić, ali i da bi cena koju on pominje bila i viša da predsednik i Vlada Srbije ne vode odgovornu politiku države koju on neargumentovano kritikuje.

Tekst je deo projekta koji je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari