Drakulić: Poskupljenje struje od oko 50 odsto; Stanić: Poređenje "baba i žaba" 1Foto: Beta/Milan Timotić/EV

Kraj tekuće godine obeležila je polemika između Zorana Drakulića, predsednika Srpskog poslovnog kluba “Privrednik” i Radovana Stanića, izvršnog direktora za snabdevanje električnom energijom u Elektroprivredi Srbije o visini cene po kojoj to preduzeće prodaje struju privredi. Dok Drakulić tvrdi da odluka Vlade Srbije da državno preduzeće EPS ograniči cenu struje za komercijalne potrošače u prvih šest meseci naredne godine u praksi predstavlja poskupljenje u Elektroprivredi Srbije ističu da je ta cena ipak znatno manja od tržišne.

Sve je počelo tako što je Vlada u sredu usvojila zaključak kojim se preporučuje Elektroprivredi Srbije  da sa kupcima električne energije na komercijalnom tržištu, ugovore o snabdevanju  strujom zaključuje po jedinstvenoj ceni od 75 evra  po megavat satu  bez poreza na dodatu vrednost (PDV) za period snabdevanja od 1. januara do 30. juna 2022. godine.

Preporučeno je i da sa kupcima električne energije na komercijalnom tržištu, koji imaju zaključene ugovore i kojima je ugovorena cena viša od te cene  ponudi izmena ugovora u skladu sa tom cenom, a da cena za rezervno snabdevanje bude 97,5  evra po megavat satu, bez PDV, a za vojnu industriju cena iznosi 68 evra po megavat satu.

Na tu odluku Vlade reagovao je predsednik  Srpskog poslovnog kluba “Privrednik”.

„Ne razumem spinovanja i laži da struja nije poskupela. Do sada  sam je plaćao 48 evra po  megavat satu, a od 1. januara ću plaćati 75 evra, što je poskupljenje od 56 odsto“, rekao je Drakulić. Dodao je da će prosečno poskupljenje za privredu biti oko 50 odsto i da će se tim novcem  pokriti troškovi kolapsa na Termoelektrani „Nikola Tesla“ u  Obrenovcu i uvoza struje i gasa od oko milijardu evra. Istakao je da će taj trošak platiti, ustvari građani kroz više cene proizvoda.

Potom se povodom Drakulićeve izjave juče oglasio izvršni direktor za snabdevanje električnom energijom u EPS-u Radovan Stanić koji je istakao da bi „gospodin Drakulić morao da zna da je poslednja ostvarena berzanska cena u regionu  za isporuku ‘baseload’ dijagrama električne energije u prvoj polovini 2022. godini 302,5 evra po  megavat satu, a da tome treba dodati trošak prekograničnih kapaciteta i modulacije dijagrama, da bi se dobila tržišna cena za potrošnju jednog industrijskog subjekta u Srbiji“.

„Vlada Srbije je u nastojanju da zašiti sve privredne subjekte u zemlji, EPS-u dala preporuku da se isporuka električne energije u prvoj polovini naredne godine vrši po ceni od 75 evra po megavat satu. Pošto je 75 znatno manje od 302,5 evra, ostaje nejasan logički sled gospodina Drakulića“, naveo je Stanić.

Dodao je da se očekivalo da će „Drakulić pozdraviti preporuku Vlade da ovakvom, netržišnom cenom, na uštrb finansijskih interesa EPS, njemu  i ostatku privrede Srbije omogući da posluju tržišno i profitabilno“. Stanić je istakao da kompanije Drakulića, kao i bilo koja druge, nisu obavezne da prihvate snabdevanje od EPS po ponuđenoj ceni.

„Ukoliko je gospodin Drakulić nezadovoljan ovakvom cenom slobodan je da se obrati bilo kom od mnogobrojnih licenciranih trgovaca električnom energijom koji posluju u Srbiji i kod njih pronađe povoljnije uslove snabdevanja“, naveo je Stanić .

Drakulić je izvršnom direktoru za snabdevanje električnom energijom  EPS-a odgovorio istog dana.

„Ja sam se obratio povodom informacije medija da Vlada Srbije neće menjati cenu struje za privredu do 30.6.2022. Stvarno stanje je da će cena za privredu skočiti u proseku za oko 50 odsto. U normalnim uslovima EPS-ova proizvodna cena ne prelazi 20 evra što je 3,75 puta veće od ponuđenog. Nije mi jasno zašto spominjete uopšte cenu od 302,5 evra po megavat satu. Ona je rezultat vašeg neznanja i neprofesionalnosti. Elektroprivrede koje vide problem nikada ne kupuju struju na spot tržištu. Vi ste je kupovali na spotu kada je bila najskuplja a danas je ispod  100 evra po megavat satu. Samo da vas podsetim da ste u drugom kvartalu izvezli  62 gigavat sati struje po ceni od  67,77 megavat sati a u trećem kvartalu 106 gwh po ceni od 98,17 mwh i potrošili akumulaciju na Đerdapu. To nas je koštalo posle 302,5 evra po megavat satu. Ko vam je to naredio ? Ko to normalan radi?”,  rekao je Drakulić i upitao nadležne u EPS-u zbog čega nisu tokom letnjih meseci radili raskrivku na ugljenokopima i spremili kvalitetan ugalj za zimsku sezonu.

“Ne mogu da pozdravim preporuku Vlade jer time građani i privreda Srbije, vlasnici EPS-a, plaćaju cenu vašeg neznanja.  Mi ćemo to morati da platimo a vi da odgovarate kad tad. U pitanju je milijarda evra“ naveo je Drakulić.

Stanić se istog dana oglasio po drugi put i replicirao Drakuliću.

Ocenio je da predsednik poslovnog kluba „Privrednik“, Zoran Drakulić ne razume razliku između kupovine električne energije na spot tržištu , za isporuku dan unapred,  i kupovine energije za isporuku u dužem vremenskom periodu, takozvanog „fjučersa“.

„Cena na spot tržištu, za isporuku energije 31.12 .2021. je ‘ispod sto evra’, kako navodi Drakulić, dok je poslednja evidentirana berzanska cena za isporuku energije za period od 1. 1. 2022. do 30. 6. 2022. tačno 302,5 evra po megavat-satu. Iz ovog nerazumevanja čini se da proizilazi najveći deo konfuzije gospodina Drakulića, narodski rečeno on poredi babe i žabe“, izjavio je Stanić.

Dodao je da je Drakulić optužio poslovodstvo EPS-a za nesposobnost što nije „videlo“ nadolazeću energetsku krizu u Evropi, pa sada kupuje struju „za preko 300 evra“.

„Priznajemo da ovu energetsku krizu, kao ni jedna elektroprivreda i gotovo cela industrija Evrope, nismo predvideli. Ostaje nejasno zašto to gospodin Drakulić nije sam predvideo, ako nam već isto zamera. Da jeste, za svoje kompanije bi kupio energiju unapred, pre rasta cena“, naveo je Stanić. Dodao je da je taj „nesposoban“ EPS na preporuku Vlade odlučio da svim privrednicima u Srbiji, uključujući i gospodinu Drakuliću, proizvod koji na tržištu vredi 302,5 evra po megavat-satu proda po netržišnih 75 evra po megavat-satu.  Stanić je istakao  da njegovim drugim odgovorom EPS završava polemiku sa Drakulićem.

Drakulić je pak odgovorio i na  to oglašavanje istakavši da je jedino sa čime se slaže sa Stanićem  “da bi ovu diskusiju trebalo prekinuti” dodavši da izvršni direktor EPS-a nije opovrgao tvrdnje koje je izneo.

“Za žabe i babe ste u pravu. Te žabe plus babe nas vlasnike EPS-a, koštaju milijardu evra.  A trebalo bi da znate da se ja žabama i babama bavim 43 godine i da tu nismo ravnopravni”, zaključio je Drakulić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari