DRI u klin, EPS u ploču a država ćuti 1Foto: FoNet/ EPS

Dok Državna revizorska institucija tvrdi da Elektroprivreda Srbije bez prečišćavanja pušta otpadne vode u reku Savu u tom preduzeću ističu da se njihov kvalitet prati redovno. S obzirom na to da se nadležne inspekcije ne oglašavaju po ovom pitanju javnost je, bar zasad, uskraćena za informaciju da li EPS otpadne vode zaista ne prećišćava ili takva tvrdnja ipak nije tačna.

Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije nije izgradilo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda „Termoelektrane Nikola Tesla B“, pa se otpadne vode ispuštaju bez prečišćavanja u Savu i rizik su po životnu sredinu, upozorila je nedavno Državna revizorska institucija.

Državni revizori su u izveštaju o reviziji svrsishodnosti poslovanja „Upravljanje industrijskim otpadnim vodama“ naveli da EPS, odnosno „TENT A“ i „TENT B“, nije kontinuirano ispitivao parametre kvaliteta otpadnih voda i njihov uticaj na okolinu. Istaknuto je da „TENT A“ nije uradila zamenu stare tehnologije hidrauličnog transporta „retke“ suspenzije pepela i vode, tehnologijom kojom bi se smanjilo zagađenje voda.

DRI u klin, EPS u ploču a država ćuti 2
Foto: Luca Marziale / Danas

Sa druge strane, EPS je demantovao tvrdnje DRI i istakao da se kvalitet površinskih i podzemnih voda u okolini Termoelektrane „Nikola Tesla B“ prati redovno, od 1983. godine. Kontrola kvaliteta otpadnih voda u “TENT B” i njihov uticaj na vodoprijemnike i podzemne vode rade se četiri puta godišnje, osim povratne rashladne vode, koja se analizira jednom mesečno, tvrde u EPS-u i dodaju da sve analize ukazuju da rad “TENT B” ne utiče na kvalitet Save.

Takođe, u EPS-u naglašavaju da DRI u izveštaju ne pominje da je rok da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u “TENT B” počne da radi 31. decembra 2025. godine i da je taj projekat trenutno u fazi izrade projektne dokumentacije, te da će tokom februara biti podnet zahtev za dobijanje građevinske dozvole.

Struka pak, ima podeljeno mišljenje o ovom pitanju. Pojedini eksperti poručuju da DRI kao revizorska institucija kontroliše ono što piše u papirima te da nema razloga da joj se ne veruje. Drugi stručnjaci stoje na stanovištu da sve što je štetno a stvara se u “TENT”-u izlazi kroz dimnjake a ne tako što se ispušta u reku.

Treba naglasiti, da se nadležni državni organi zasad nisu oglasili povodom tvrdnje DRI što izaziva revolt građana koji žele da se ustanovi da li se otpadne vode bez prečišćavanja ispuštaju u Savu ili ne. Shodno tome, nužno je da ekološke inspekcije ispitaju tvrdnje DRI i utvrde da li EPS poštuje propise. U slučaju da prekršaja nema javnost o tome treba informisati. Ako se pak propisi krše odgovorni za to moraju biti strogo sankcionisani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari